Είναι τοτε στις 9 Ιανουαρίου του 2007 όπου ο Steve Jobs μόλις ανακοίνωσε το iPhone , μια φορητή συσκευή που συνδυάζει τις λειτουργίες του "iPod της μεγάλης οθόνης με τα χειριστήρια αφής, ενός επαναστατικού κινητού τηλεφώνου και ενός επαναστατικού επικοινωνιακού Διαδικτύου" . Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple δεν ανέλυσε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του πρώτου smartphone της σύγχρονης εποχής: την απουσία Flash Εκείνη την εποχή, οι κάτοχοι των Windows Phone, BlackBerry ή Nokia περιφρονούν αυτήν την επιλογή της Apple. Το Flash είναι από καιρό ένα de facto πρότυπο για το 2007 (το plug-in κυκλοφόρησε το 1996) και κάποιοι αναρωτιούνται αν αυτή η έλλειψη υποστήριξης δεν θα βλάψει την επιτυχία του iPhone.


Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο: οι πωλήσεις του iPhone τελικά απογειώνονται μετά από ένα αδιάφορο πρώτο εξάμηνο, και μόλις το iPhone 3G κυκλοφόρησε το 2008, πολλοί ιστότοποι έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζουν το περιεχόμενο των βίντεο, έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν στο νέο φαινόμενο του smartphone. Το 2010, το 40% του περιεχομένου βίντεο του διαδικτύου μπορεί να αναπαραχθεί σε iPhone. Την ίδια χρονιά, ο Steve Jobs ρίχνει μια δεύτερη πλακόστρωτη πέτρα στη λίμνη, αυτή τη φορά με τη μορφή μιας μακράς ανοιχτής επιστολής του οποίου ο μοναδικός στόχος είναι να χτυπήσει το Flash. Ο άντρας με το μαύρο μπλουζάκι επισημαίνει την εξαιρετικά ιδιοκτησιακή πτυχή του plug-in / media player, τις επαναλαμβανόμενες ευπάθειες ασφαλείας, τη μέτρια απόδοση που επηρεάζει την αυτονομία των κινητών τηλεφώνων, την κακή υποστήριξη για διεπαφές αφής καθώς και το «έλλειψη SDK πολλαπλών πλατφορμών για τη δημιουργία περιεχομένου.

Ο Jobs δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες στο συμπέρασμά του: «Το Flash δημιουργήθηκε στην εποχή του υπολογιστή - για υπολογιστές και ποντίκια. Το Flash είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση για το Adobe και μπορούμε να δούμε γιατί θέλουν να το προωθήσουν πέρα ​​από υπολογιστές. Αλλά η εποχή των κινητών αφορά τις συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, τις διεπαφές οθόνης αφής και τα ανοιχτά πρότυπα ιστού - περιοχές όπου το Flash αποτυγχάνει. Η χιονοστιβάδα των μέσων που προσφέρουν το περιεχόμενό τους για τις κινητές συσκευές της Apple δείχνει ότι το Flash δεν απαιτείται πλέον για παρακολούθηση των βίντεο ή για κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου περιεχομένου του ιστού. Και οι 250.000 εφαρμογές στο App Store της Apple αποδεικνύουν ότι το Flash δεν απαιτείται από δεκάδες χιλιάδες προγραμματιστές για να δημιουργήσουν πλούσιες σε γραφικά εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών. Τα νέα ανοιχτά πρότυπα που δημιουργήθηκαν στην εποχή των κινητών, όπως το HTML5, τελικά θα θριαμβεύσουν σε κινητές συσκευές (και στον υπολογιστή).Ίσως η Adobe να εστιάσει περισσότερο στη δημιουργία εξαιρετικών εργαλείων HTML5 στο μέλλον και λιγότερο στην κριτική της Apple για το ότι αφήνει πίσω της το παρελθόν ».

Λιγότερο από 7 χρόνια μετά από αυτό το άρθρο, αντιμετωπίζοντας τον πολλαπλασιασμό των ελαττωμάτων και την κυριαρχία του H264, η Adobe αποφασίζει να ανακοινώσει το προγραμματισμένο τέλος του Flash. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, το Flash πέθανε και επίσημα.