Αυτή η ιδέα ενός καθολικού φορτιστή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι νέα, αλλά το θέμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εξ ου και το ενδιαφέρον για την υποβολή νέας πρότασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία εξακολουθεί να είναι λίγο ασαφής ως προς τη φύση ενός καθολικού φορτιστή. Πρέπει να έχουμε φορτιστή με την ίδια θύρα ή όλα τα τηλέφωνα με την ίδια θύρα; Φαίνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη επιλογή.

Αυτή η νέα πρόταση θα αφορά κυρίως την Apple, γνωρίζοντας ότι οι κατασκευαστές smartphone Android έχουν ήδη υιοθετήσει το USB-C. Η Apple παραμένει στη γωνία της με τη θύρα Lightning στο iPhone της. Υπάρχει μια θύρα USB-C στο επίπεδο του προσαρμογέα ισχύος, αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί στα μάτια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιλογή να έχετε έναν γενικό φορτιστή σχετίζεται με το περιβάλλον. Μια μελέτη εκτίμησης αντικτύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 διαπίστωσε ότι τα μισά καλώδια που πωλούνται με κινητά τηλέφωνα είχαν υποδοχή Micro-USB, 29% υποδοχή USB-C και 21% υποδοχή Lightning. Πέρυσι, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε υπερβολικά έναν γενικό φορτιστή, αναφέροντας τη μειωμένη περιβαλλοντική σπατάλη και την ευκολία για τους χρήστες ως κύρια οφέλη.

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι εκπλήσσονται που η Apple εγκατέλειψε τη θύρα Lightning στα iPad της υπέρ του USB-C, αλλά όχι στο iPhone. Γιατί αυτή η επιλογή; Μυστήριο...