Σύλληψη του χάκερ REvil στις ΗΠΑ

Τον Απρίλιο, η REvil στόχευσε την Quanta Computer , έναν υπεργολάβο της Apple που συναρμολογεί τα Mac. Η ομάδα χάκερ μπόρεσε να ανακτήσει τα σχηματικά σχέδια των MacBook Pro του 2021 (τα οποία έγιναν επίσημα όταν κυκλοφόρησε, πριν από μερικές εβδομάδες ). Η διαρροή κατέστησε δυνατό να μάθουμε ότι η Apple σκόπευε να προσθέσει πρόσθετες θύρες και να αλλάξει τη σχεδίαση για να βάλει μια εγκοπή στον υπολογιστή.

Ο REvil εκβίασε επίσης την Apple απειλώντας να δημοσιοποιήσει πρόσθετα έγγραφα εάν η εταιρεία δεν καταβάλει λύτρα 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως λίγες μέρες αργότερα, η REVil απέσυρε τη προσφορά της και όλα τα υπόλοιπα έγγραφα εξαφανίστηκαν από τον ιστότοπό της.

Η REvil συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητές της και ήταν υπεύθυνη τον Μάιο για μια κυβερνοεπίθεση στον αγωγό Colonial. Αυτή έχει προκαλέσει ελλείψεις βενζίνης στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Ιούλιο, η REvil εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια στο λογισμικό διαχείρισης που σχεδιάστηκε για την Kaseya, στοχεύοντας μεταξύ 800 και 1.500 εταιρειών παγκοσμίως.

Άλλος ένας συνεργός κατηγορείται

Ο Yaroslav Vasinskyi συνελήφθη στην Πολωνία και θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μαζί με αυτή τη σύλληψη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέσχεσε και 6,1 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε ο Yevgeniy Polyanin, ο οποίος συμμετείχε επίσης στο REvil και ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις εναντίον πολλών θυμάτων. Δύο άλλες συλλήψεις έγιναν στη Ρουμανία, αλλά λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Ο Yaroslav Vasinskyi και ο Yevgeniy Polyanin κατηγορήθηκαν και οι δύο για συνωμοσία για απάτη και συναφείς δραστηριότητες σε σχέση με υπολογιστές, σημαντικές ζημιές σε προστατευμένους υπολογιστές και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος. Ο πρώτος αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 115 ετών εάν καταδικαστεί, ενώ ο δεύτερος μπορεί να καταδικαστεί σε 145 χρόνια. Αν και ο πρώτος βρίσκεται υπό κράτηση, ο συνεργός του δεν έχει συλληφθεί και πιστεύεται ότι βρίσκεται στο εξωτερικό.