Η Apple έκανε αθόρυβα μια αλλαγή που βελτιώνει την ποιότητα ήχου κατά τις κλήσεις με τα AirPods 3 και AirPods Pro. Ο προγραμματιστής Marco Pfeiffer μπόρεσε να κάνει τις δοκιμές και την έρευνά του, όπου
μοιράζεται τα ευρήματά του σήμερα.

Καλύτερη ποιότητα ήχου AirPods με AAC-ELD

Ο κωδικοποιητής AAC-ELD που προστέθηκε στα AirPods, είναι μια παραλλαγή του AAC. Αυτό χρησιμοποιείται από την Apple χρόνια τώρα, τόσο πολύ που είναι ο αγαπημένος της κωδικοποιητής ήχου. Αλλά τώρα έρχεται η Ενισχυμένη χαμηλή καθυστέρηση (ELD) για τις επικοινωνίες. Επιτρέπει στα ακουστικά να μεταφέρουν φωνή μονοφωνικά και προς τις δύο κατευθύνσεις, και αυτό με ρυθμό δειγματοληψίας 24.000 Hz χάρη στην ανακατασκευή της φασματικής ζώνης.

Μετά έρχεται η στιγμή της κλήσης. Τα AirPods, τα οποία συνδέονται μέσω Bluetooth, αλλάζουν από το προφίλ ήχου A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) στο HFP (Hands Free Profile) για να έχουν αμφίδρομο ήχο. Στη συνέχεια, υπάρχουν δύο κωδικοποιητές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: CVSD για μονοφωνικό και στις δύο κατευθύνσεις στα 8.000 Hz και mSBC για ρυθμό μεταφοράς 16.000 Hz.

Μετά από διάφορες δοκιμές και επαληθεύσεις, ο Marco Pfeiffer εξηγεί ότι ο κωδικοποιητής CVSD θα μπορούσε τεχνικά να αρκεί γνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη φωνή βρίσκεται μεταξύ 2.000 και 4.000 Hz. Αλλά αυτή είναι η θεωρία. Στην πράξη είναι διαφορετικό, εξ ου και η επιλογή του AAC-ELD για πολύ υψηλότερο ποσοστό δειγματοληψίας.

Η Apple θα μπορούσε ακόμα να βελτιωθεί περισσότερο, αλλά το Bluetooth παραμένει εμπόδιο λόγω του εύρους ζώνης του. Η Apple το είχε αναγνωρίσει πριν από μερικές εβδομάδες . Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ο κατασκευαστής δεν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν άλλο τρόπο για να έχει περισσότερο έλεγχο.