Η νέα παρέμβαση της Apple έρχεται λίγες ώρες μετά την αναθεώρηση ενός νομοσχεδίου που εισήγαγε η Αμερικανίδα γερουσιαστής Amy Klobuchar για το American Choice and Innovation Act. Ο στόχος είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει στους χρήστες περισσότερες επιλογές όσον αφορά τις τεχνολογίες και αυτό περιλαμβάνει την παράπλευρη φόρτωση στο iPhone από την πλευρά της Apple.

Δείτε τι είπε η Apple στο MacRumors σχετικά με τον λογαριασμό:

Δημιουργήσαμε το iPhone και το App Store για να είναι ένα ασφαλές, αξιόπιστο μέρος για να κατεβάζουν οι χρήστες τις εφαρμογές που αγαπούν και μια εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία για προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν μια άνευ προηγουμένου μηχανή οικονομικής ανάπτυξης, η οποία ενθάρρυνε τον ανταγωνισμό και την καινοτομία και επέτρεψε σε κάθε προγραμματιστή με μια υπέροχη ιδέα να προσεγγίσει πελάτες της Apple σε όλο τον κόσμο.

Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι αυτή η νομοθεσία απειλεί να σπάσει αυτό το μοτίβο και να υπονομεύσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας από την οποία εξαρτώνται οι χρήστες μας. Κυβερνήσεις και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο έχουν συμβουλεύσει ρητά να μην απαιτούν παράπλευρη φόρτωση, που θα ενδυναμώσει τους κακούς παράγοντες που θέλουν να στοχεύσουν χρήστες — συμπεριλαμβανομένων των παιδιών — με κακόβουλο λογισμικό και απάτες και θα διευκολύνει τις εταιρείες που διψούν για δεδομένα να παρακολουθούν τους χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σε τελική ανάλυση, οι αλλαγές στο νομοσχέδιο αποτελούν αναγνώριση ότι η νομοθεσία, όπως είχε αρχικά γραφτεί, δημιούργησε ακούσιες ευπάθειες απορρήτου και ασφάλειας για τους χρήστες. Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές υπολείπονται πολύ από την προστασία που χρειάζονται οι καταναλωτές και προτρέπουμε τους νομοθέτες να κάνουν περαιτέρω αλλαγές για να αποφύγουν αυτές τις ανεπιθύμητες συνέπειες.

Η παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών είναι επίσης βασικό θέμα στην Ευρώπη. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα γίνει πραγματικότητα μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Apple θα πρέπει επίσης να εγκρίνει την πρακτική του sideloading στο iPhone.

Από την πλευρά της, η Apple έχει επανειλημμένα επικρίνει αυτήν την πρακτική . Ο Tim Cook, ο ηγέτης της εταιρείας, ανέφερε επίσης το θέμα , λέγοντας ότι όσοι θέλουν sideloading θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στο Android όπου η πρακτική αυτή είναι εξουσιοδοτημένη.