«Αυτές οι εταιρείες διευκολύνουν τη διάδοση επικίνδυνων εργαλείων hacking και οπλίζουν κυβερνήσεις που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες , δήλωσε η Google Οι μηχανικοί της ομάδας εξηγούν ότι οι χρήστες iPhone και smartphone Android έχουν λάβει έναν σύνδεσμο για να εγκαταστήσουν κακόβουλες εφαρμογές, οι οποίες στη συνέχεια καθιστούν δυνατή την κατασκοπεία της δραστηριότητάς τους ή την εξαγωγή εγγράφων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χάκερ ενεργούν με τη συνενοχή παρόχων Διαδικτύου και οι εφαρμογές μοιάζουν με αυτές των χειριστών. Διαφορετικά, προσποιούνται ότι είναι αγγελιοφόροι, όπως το WhatsApp.

Σύμφωνα με την Google, το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι αυτό της RCS Lab, μιας ιταλικής εταιρ
είας που
«παρέχει προηγμένες τεχνολογικές λύσεις σε υπηρεσίες ασφαλείας για επιτήρηση επικοινωνιών» , σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Από την πλευρά της, η Google ειδοποίησε τους επηρεαζόμενους χρήστες και ενημέρωσε το Google Play Protect (το οποίο σαρώνει εφαρμογές Android για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ιοί/κακόβουλα προγράμματα) για να μπλοκάρει το λογισμικό κατασκοπείας Hermit. Από την πλευρά της, η Apple έχει ανακαλέσει όλους τους γνωστούς λογαριασμούς και πιστοποιητικά που σχετίζονται ή χρησιμοποιούνται από το λογισμικό κατασκοπείας. Καμία εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των χρηστών που επηρεάζονται από το Hermit ή τον όγκο των δεδομένων που έχουν κλαπεί.