Η Apple
μόλις άλλαξε ολόκληρο τον τιμοκατάλογο της στην Ιαπωνία … και αυτό πονάει τις τσέπες εκεί. Η μέση αύξηση της τιμής είναι 20%, που σημαίνει για παράδειγμα ότι το iPhone 13 Pro κοστίζει τώρα 117.800 γιεν (834 ευρώ), έναντι 98.800 γιεν (699 ευρώ) πριν από 24 ώρες! Είναι ακόμα χειρότερο για το iPad 9, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί κατά 25%, και ο πόνος είναι της ίδιας τάξης για τις σειρές των Mac.

Ο μόνος λόγος για αυτόν τον δασμολογικό πληθωρισμό είναι η συνεχής πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου, σε σημείο που πρέπει να πάμε 30 χρόνια πίσω για να βρούμε ένα τέτοιο χάσμα μεταξύ των δύο νομισμάτων (σε βάρος του γιεν). 

Οι προσαρμογές των τιμών θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλες χώρες, κυρίως εκείνες των οποίων το νόμισμα χάνει αξία έναντι του δολαρίου, για να μην αναφέρουμε ότι η έλλειψη συστατικών θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση στο κόστος παραγωγής, και συνεπώς στις τελικές τιμές. Τα προϊόντα της Apple θεωρούνται ήδη ακριβά, κάτι που δεν πρόκειται να διορθώσει την ελιτίστικη φήμη της μάρκας.