Τόσο το iOS 16 όσο και το macOS Ventura προσφέρουν υποστήριξη για την AVIF, μια νέα μορφή εικόνας. Υπάρχει ήδη σε επίπεδο Safari Technology Preview
με την πιο πρόσφατη έκδοση , όπως υποδεικνύεται από την ομάδα WebKit (μηχανή απόδοσης του Safari). Αυτή θα φτάσει λίγο αργότερα για όσους χρησιμοποιούν το Safari 16.

Το AVIF είναι μια μορφή εικόνας βελτιστοποιημένη για να παρέχει συμπαγή αρχεία χωρίς απώλεια σημαντικής ποιότητας (σε αντίθεση με το JPG). Το AVIF υποστηρίζει επίσης σύγχρονες λειτουργίες όπως διαφάνεια, HDR, ευρεία γκάμα χρωμάτων και κινούμενες εικόνες. Η μορφή μπορεί επομένως να αντικαταστήσει τεχνικά τα GIF, εκτός από τη διαχείριση στατικών εικόνων.

Το πλεονέκτημα είναι ότι είναι ανοιχτό πρότυπο και υποστηρίζεται προς το παρόν από προγράμματα περιήγησης Google Chrome και Mozilla Firefox. Πολλές εταιρείες όπως η Google, η Amazon, το Netflix και η Microsoft έχουν υποστηρίξει τη μορφή και τώρα η Apple θα κάνει επιτέλους το ίδιο με την άφιξη σε iOS 16 και macOS Ventura.

Ορισμένοι ιστότοποι χρησιμοποιούν ήδη τη μορφή AVIF, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί από αυτούς. Ορισμένοι εντοπίζουν το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείται και μοιράζονται την εικόνα ανάλογα με το αποτέλεσμα. Εάν ένας χρήστης περάσει από το Chrome ή τον Firefox, για παράδειγμα, είναι πιθανό ο ιστότοπος να εμφανίζει μια εικόνα AVIF για να προσφέρει καλή ποιότητα χωρίς το αρχείο να είναι βαρύ. Αντίθετα, εάν εντοπιστεί ένα μη υποστηριζόμενο πρόγραμμα περιήγησης, τότε ο ιστότοπος προσφέρει άλλη μορφή εικόνας (JPG, PNG, κ.λπ.).

Το iOS 16 και το macOS Ventura είναι προς το παρόν διαθέσιμα σε beta από δημόσιους προγραμματιστές και δοκιμαστές .