Οι πωλήσεις των smartphone μειώθηκαν κατά περίπου 11% στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η Apple, ειναι ακόμα στο πράσινο.

Η Apple είδε τις πωλήσεις των iPhone της στην Ευρώπη να αυξάνονται κατά 3%, εν μέρει χάρη στο iPhone SE 5G σύμφωνα με την Counterpoint Research . Ο κατασκευαστής πούλησε 9,6 εκατομμύρια iPhone σε ευρωπαϊκό έδαφος, έναντι 9,2 εκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Το μερίδιο αγοράς της είναι 24% στην ήπειρο, έναντι 21% στο παρελθόν.

Η Samsung ήταν η κορυφαία σε πωλήσεις με 13 εκατομμύρια Galaxy, από 12 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα. Το μερίδιο αγοράς της ανέρχεται στο 32%, έναντι 27% στο παρελθόν. Η Xiaomi έρχεται τρίτη με 7 εκατομμύρια πωλήσεις, που αντιπροσωπεύει πτώση 39%. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από σοβαρές ανησυχίες για εξημέρωση. Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος είχε κάποια επιτυχία στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση της Apple και της Samsung από τη Ρωσία.

Το υπόλοιπο της πρώτης 5άδας περιλαμβάνει την Oppo με 2,1 εκατομμύρια πωλήσεις smartphone, μειωμένες κατά 26% από έτος σε έτος. Η Realme έρχεται πίσω με 1,3 εκατομμύρια πωλήσεις, αύξηση 21%. Συνολικά, όλοι οι κατασκευαστές πούλησαν 40,3 εκατομμύρια smartphone στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 45 εκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

«Τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν μικτά και οι συγκρίσεις από έτος σε έτος συγκαλύπτουν τη σύνθετη δυναμική της αγοράς. Πολλά έχουν αλλάξει στην Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι και ακόμη και το προηγούμενο τρίμηνο, τόσο από βιομηχανική όσο και από μακροοικονομική άποψη », επισημαίνει η Counterpoint Research.