Το
Δικαστήριο της Πολιτείας του Σάο Πάολο πέβαλε στην Apple πρόστιμο 19 εκατομμυρίων δολαρίων (100 εκατομμύρια ρεάλ) για την πώληση iPhone στη Βραζιλία χωρίς φορτιστή στο κουτί του. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Apple πρέπει να προσφέρει φορτιστές με τα iPhone που πωλούνται στη χώρα, αποφασίζοντας σε μήνυση που υπέβαλε η Ένωση Καταναλωτών της Βραζιλίας (AMBCC).

Ο δικαστής καταδίκασε την Apple για καταχρηστική πρακτική με το σκεπτικό ότι πουλώντας τα iPhone της χωρίς φορτιστή, η εταιρεία από την Καλιφόρνια έθεσε όρους για την αγορά ενός προϊόντος έτσι ώστε να χρειάζεται ένα άλλο για να μπορεί να λειτουργήσει.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε ήδη τον Σεπτέμβριο για τους ίδιους λόγους από την υπηρεσία προστασίας καταναλωτών του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία απαγόρευσε την πώληση iPhone χωρίς φορτιστή. Η Apple σταμάτησε να περιλαμβάνει φορτιστή από τον Οκτώβριο του 2020, όταν κυκλοφόρησε το iPhone 12, επικαλούμενη μια δέσμευση για το περιβάλλον και πιστεύοντας ότι οι περισσότεροι καταναλωτές ήταν ήδη εξοπλισμένοι με φορτιστές.

Ο Βραζιλιάνος δικαστής διέταξε επίσης την Apple να παρέχει φορτιστές σε καταναλωτές που αγόρασαν iPhone μετά τις 13 Οκτωβρίου 2020 και εφεξής να συμπεριλάβει φορτιστές στην πώληση όλων των μοντέλων της. Η Apple δεν συμμορφώθηκε με αυτήν την εντολή και άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να ασκήσει έφεση κατά της σημερινής απόφασης στο Σάο Πάολο.