Τι είναι το GPS διπλής συχνότητας στις σειρές Apple Watch Ultra και iPhone 14 Pro ?

0


Η Apple παρουσίασε μια μεγάλη γκάμα συσκευών στην εκδήλωσή της το περασμένο μήνα Σε όλη την εκδήλωση, παρατήρησα ότι η Apple τόνισε έναν παράγοντα που επαναλαμβανόταν συνεχώς: τη βελτιωμένη συνδεσιμότητα. Ενώ
η Δορυφορική Συνδεσιμότητα, το Σημείο Πυξίδας και το Backtracking είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας, το τελευταίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το GPS διπλής συχνότητας που παρουσιάστηκε με τη σειρά iPhone 14 Pro και το Apple Watch Ultra.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινά το GPS, έχουμε μια βασική ιδέα για το τι είναι και πώς λειτουργεί. Ωστόσο, ας δούμε πόσα γνωρίζουμε για το GPS και, στη συνέχεια, ας κατανοήσουμε το GPS διπλής συχνότητας και γιατί η Apple το εφάρμοσε τελικά στις συσκευές της.

Τι είναι το GPS και πώς λειτουργεί;

Το Παγκόσμιο Σύστημα Θέσης (GPS) είναι ένα δορυφορικό σύστημα ραδιοπλοήγησης, σχεδιασμένο αρχικά για στρατιωτική χρήση, το οποίο τελικά υιοθετήθηκε για σκοπούς πολιτικής πλοήγησης στη δεκαετία του '80. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατέχει και διαχειρίζεται το GPS.

Το GPS λειτουργεί σε έναν αστερισμό δορυφόρων που συνεργάζονται ως σύστημα. Μια μερίδα από άλλες χώρες έχουν εκτοξεύσει τα συστήματά τους, που αποτελούνται από αρκετούς επιχειρησιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα. Η Apple ενσωματώνει τα περισσότερα από αυτά στα συστήματα στις συσκευές της.

Το GPS λειτουργεί σε ένα προκαθορισμένο σύστημα συχνοτήτων όπως κάθε άλλο ηλεκτρονικό σύστημα. Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικά εύρη συχνοτήτων, διαχωρίζονται σε ζώνες για απλούστερη αναγνώριση. Οι τρεις ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από το GPS είναι L1 Band, L2 Band και L5 Band. 


Τι είναι το GPS διπλής συχνότητας και πώς λειτουργεί;

Το GPS διπλής συχνότητας είναι όταν μια συσκευή χρησιμοποιεί δύο ζώνες συχνοτήτων ταυτόχρονα. Ενώ οι περισσότερες συσκευές λειτουργούν σε μία ζώνη συχνοτήτων - ζώνη L1, οι εταιρείες μπορούν και κατασκευάζουν συσκευές που χρησιμοποιούν ένα ζεύγος ζωνών συχνοτήτων αντί να βασίζονται μόνο σε μία για να αυξήσουν την ακρίβεια.

Το σύστημα διπλής συχνότητας που εφαρμόζεται στο iPhone 14 Pro και το Apple Watch Ultra χρησιμοποιεί δύο ζώνες συχνοτήτων (ζώνες L1 και L5) ταυτόχρονα.

Αλλά η ακρίβεια GPS του iPhone δεν είναι ήδη εξαιρετική στη σειρά iPhone 13 και παρακάτω; Ξαφνικά, γιατί η Apple ένιωσε την ανάγκη να εφαρμόσει GPS διπλής συχνότητας στις συσκευές της;

Γιατί η Apple χρησιμοποιεί GPS διπλής συχνότητας;

Η κύρια αιτία της χρήσης GPS διπλής συχνότητας είναι η βελτίωση της ακρίβειας. Όπως ήδη αναφέρθηκε, δύο ζώνες συχνοτήτων λειτουργούν από κοινού για να το διευκολύνουν, και στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η ζώνη L1 σε συνδυασμό με τη ζώνη L5.

Παρόλο που το L1 Band είναι το παλαιότερο, είναι ακριβές και αξιόπιστο. Ωστόσο, ο κύριος περιορισμός της ζώνης L1 είναι ότι οι συχνότητες στις οποίες βασίζεται δεν είναι αρκετά ισχυρές για να περάσουν μέσα από ψηλές κατασκευές, τεράστια δέντρα ή περιοχές με πυκνό φύλλωμα γενικά.

Και εκεί ειναι που λάμπει το GPS διπλής συχνότητας. Η ζώνη L5 καταργεί τους περιορισμούς της ζώνης L1 και παρέχει καλύτερη επεξεργασία σήματος. Λοιπόν, γιατί οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν το L5 Band και δεν καταργούν εντελώς το L1 Band;

Επειδή η ζώνη L5 βρίσκεται στα προ-λειτουργικά της στάδια και δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα, οι εταιρείες χρησιμοποιούν GPS διπλής συχνότητας για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό των χρηστών εάν η ζώνη L5 αντιμετωπίσει προβλήματα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η εφαρμογή του GPS διπλής συχνότητας από την Apple δεν είναι ένα χαρακτηριστικό πρώτο στη βιομηχανία και αρκετοί άλλοι κατασκευαστές smartphone το χρησιμοποιούν εδώ και καιρό.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από τη χρήση του GPS διπλής συχνότητας και χαίρομαι που η Apple επιτέλους μπήκε στην αγορά και τώρα θα έχουμε ένα βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης GPS. Τα οφέλη από τη χρήση ενός GPS διπλής συχνότητας μπορεί να μην είναι εμφανή αμέσως, αλλά σίγουρα θα κάνει μια θετική διαφορά.


Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !