Την εποχή της καταγγελίας, ο Jay Freeman (Saurik), ο πατέρας του Cydia, κατηγόρησε την Apple ότι είχε μονοπώλιο και αντιανταγωνιστικές πρακτικές με το App Store γνωρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος διανομής εφαρμογών στο iOS. Υποστήριξε επίσης ότι η Apple έχει κάνει τα πάντα για να βάλει τέλος σε εναλλακτικά καταστήματα, όπως το Cydia. Η καταγγελία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 .

Τον Ιανουάριο του 2022, η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers έκανε δεκτή την πρόταση της Apple να απορρίψει την αγωγή του Jay Freeman. Είχε επικαλεστεί τους ισχυρισμούς του Jay Freeman εκτός της τετραετούς παραγραφής για τις αντιμονοπωλιακές αγωγές. Ωστόσο, είχε δώσει σε αυτόν που ονομάζεται Saurik τη δυνατότητα να τροποποιήσει το παράπονό του, κάτι και που έκανε. Τον Μάιο, ο δικαστής απέρριψε ένα αίτημα της Apple που ήθελε απλώς να ακυρώσει την καταγγελία του Jay Freeman.

Έτσι η ιστορία συνεχίζεται σήμερα με τον SaurikIT που αποφάσισε να μην το αφήσει εκεί. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Cydia εμφανίστηκε ακόμη και πριν από την ύπαρξη του Apple App Store και επέτρεπε στους χρήστες να βρίσκουν και να κάνουν λήψη εφαρμογών τρίτων για συσκευές  jailbroken.