Ένα φρένο για το AirDrop

Ως υπενθύμιση, το AirDrop σάς επιτρέπει να ανταλλάσσετε γρήγορα αρχεία όπως εικόνες, έγγραφα ή βίντεο μεταξύ συσκευών Apple, όλα ασύρματα. Υπάρχουν επιλογές "Reception Off", "Contacts Only" και "Everyone". Το τελευταίο σάς επιτρέπει να λαμβάνετε περιεχόμενο από οποιονδήποτε στην περιοχή.

Από το iOS 16.1.1, η επιλογή "Everyone" για το AirDrop έχει διάρκεια ζωής 10 λεπτών στην Κίνα. Στη συνέχεια, επιστρέφει αυτόματα στο "Μόνο Επαφές". Επομένως, μόνο ένα άτομο που βρίσκεται στη λίστα επαφών σας μπορεί να σας στείλει περιεχόμενο. Η διάρκεια ζωής των 10 λεπτών δυσκολεύει όποιον θέλει να διαδώσει ανεπιθύμητο περιεχόμενο και να προσεγγίσει ανθρώπους με μυστικούς τρόπους. 

Η Apple έχει ήδη κάνει αυτήν την αλλαγή στο AirDrop σε iPhone που πωλούνται στην Κίνα. Η αλλαγή ήρθε αφού διαδηλωτές σε όλη τη χώρα χρησιμοποίησαν την υπηρεσία για να μοιράσουν αφίσες που εναντιώνονται στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping και την τοπική κυβέρνηση. Η χρήση του AirDrop για την παράκαμψη της αυστηρής διαδικτυακής λογοκρισίας της Κίνας έχει τεκμηριωθεί καλά τα τελευταία τρία χρόνια και ήρθε ξανά στο φως πρόσφατα.

Η Apple είπε στο Bloomberg ότι η αλλαγή θα εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο μέσα στο 2023. Η ιδέα είναι να μετριαστεί η ανεπιθύμητη κοινή χρήση αρχείων, είπε η εταιρεία. Από την άλλη πλευρά, ο κατασκευαστής δεν έχει σχολιάσει τη σύσφιξη που υπάρχει ήδη στην Κίνα. Αυτό είναι πιθανότατο αίτημα της κυβέρνησης, επομένως η Apple αποφεύγει την ερώτηση επιλογής Κίνας από το iOS 16.1.1.