Κατά την παρουσίαση του iPhone 14 τον Σεπτέμβριο , η Apple είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου θα ήταν διαθέσιμες στη Βόρεια Αμερική τον Νοέμβριο.  Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν η λειτουργία ήταν ακόμα προγραμματισμένη για αυτόν τον μήνα, γνωρίζοντας ότι σήμερα είναι 10 Νοεμβρίου και δεν υπήρξε νέα επικοινωνία. Πλέον τώρα έχει επιβεβαιωθεί, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημέρα, όπως δεν έχει διευκρινιστεί ποια έκδοση του iOS θα απαιτείται.

Επένδυση 450 εκατομμυρίων δολαρίων από την Apple

Στην πορεία, η Apple ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 450 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη μιας μεγάλης υποδομής που επιτρέπει την υλοποίηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί στην Globalstar, δορυφορικό συνεργάτη της Apple. Η επένδυση θα επιτρέψει κρίσιμες αναβαθμίσεις στο δορυφορικό δίκτυο και στους επίγειους σταθμούς της Globalstar στην Αλάσκα, τη Φλόριντα, τη Χαβάη, τη Νεβάδα, το Πουέρτο Ρίκο και το Τέξας.

Χάρη σε αυτήν την επένδυση, οι επίγειοι σταθμοί της Globalstar έχουν ήδη αναβαθμιστεί ώστε να χρησιμοποιούν νέες κεραίες υψηλής ισχύος που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για την Apple. Εδώ είναι τι μας λέει ο κατασκευαστής:

Όταν ένας χρήστης iPhone εκκινεί ένα δορυφορικό SOS έκτακτης ανάγκης, το μήνυμα λαμβάνεται από έναν από τους 24 δορυφόρους της Globalstar σε χαμηλή γήινη τροχιά, το οποίο ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 16.000 mph (25.749 km/h). Στη συνέχεια, ο δορυφόρος στέλνει το μήνυμα σε προσαρμοσμένους επίγειους σταθμούς που βρίσκονται σε βασικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Μόλις ληφθεί από έναν επίγειο σταθμό, το μήνυμα δρομολογείται στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που μπορούν να στείλουν βοήθεια ή σε ένα κέντρο αναμετάδοσης με ειδικούς έκτακτης ανάγκης εκπαιδευμένους από την Apple, εάν το πλησιέστερο κέντρο εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να λάβει μηνύματα κειμένου.

Η Apple λέει ότι η υπηρεσία δορυφορικών κλήσεων έκτακτης ανάγκης με το iPhone 14s θα είναι δωρεάν για δύο χρόνια. Μπορούμε επομένως να υποψιαστούμε ότι θα πληρώσει και πέρα, αλλά ο κατασκευαστής δεν δίνει λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.