Χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα για να εκτελέσουν το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) με το Apple Watch Series 6, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των δεδομένων ΗΚΓ, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας επιτάχυνσης και επιβράδυνσης της καρδιάς, και των επιπέδων στρες που αναφέρθηκαν μόνοι τους τη στιγμή που έγιναν οι μετρήσεις που λαμβάνονται. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης από αυτές τις πληροφορίες για τη δημιουργία ενός μοντέλου πρόβλεψης.

Τα μοντέλα του στρες έχουν υψηλό επίπεδο ακρίβειας, αλλά χαμηλότερη ανάκληση. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Apple Watch έχει πολλά υποσχόμενες δυνατότητες για την πρόβλεψη του στρες και προτείνει ότι εφόσον η συσκευή συλλέγει πρόσθετες πληροφορίες υγείας, όπως πληροφορίες ύπνου και δραστηριότητας, ακόμη περισσότερα δεδομένα σημείων θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε μοντέλα άγχους για να αυξηθεί η προγνωστική τους ακρίβεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Apple Watch θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της φροντίδας της ψυχικής υγείας, προσφέροντας δραστηριότητες όπως ασκήσεις αναπνοής για την αντιστάθμιση των σημάτων άγχους, αντιδρώντας γρήγορα σε αλλαγές στην ψυχική υγεία. Συσκευές όπως αυτές των Samsung, Fitbit και Garmin προσφέρουν ήδη μια δυνατότητα αξιολόγησης άγχους, αλλά η Apple δεν έχει ακόμη ενσωματώσει μια τέτοια δυνατότητα στην εφαρμογή Health.