Ο προγραμματιστής Zhuowei Zhang μπόρεσε να αλλάξει τη γραμματοσειρά του iOS 16, κάτι που συνήθως δεν είναι δυνατό και μάλιστα όλα αυτά χωρίς jailbreaking. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να χρησιμοποίησε μια τρύπα ασφαλείας.

Η ευπάθεια ασφαλείας που χρησιμοποιείται είναι αυτή με το αναγνωριστικό CVE-2022-46689. Η Apple την έχει ήδη επιδιορθώσει με το iOS 16.2 , γι' αυτό ο προγραμματιστής μπορεί να το εκμεταλλευτεί μόνο με το iOS 16.1.2 και παλαιότερες εκδόσεις. Η ευπάθεια επιτρέπει σε μια εφαρμογή να εκτελεί αυθαίρετο κώδικα με δικαιώματα πυρήνα.

Κάπως έτσι έγιναν τα απαραίτητα για να τρέξει κώδικας για την τροποποίηση της γραμματοσειράς του iOS 16 (που ονομάζεται San Francisco) ώστε να βάλουμε άλλη. Ο προγραμματιστής προσφέρει συγκεκριμένα τις DejaVu Sans, DejaVu Serif, Go, Fira Sans, Segoe UI, Comic Sans MS και Choco Cooky (μια γραμματοσειρά που βρίσκεται στα smartphone Galaxy της Samsung). Υπάρχει ακόμη και λειτουργία εισαγωγής άλλης γραμματοσειράς, αρκεί να είναι συμβατή με iOS.

Ο προγραμματιστής εξηγεί ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι ασφαλής για όλους, καθώς όλες οι αλλαγές αναιρούνται μετά την επανεκκίνηση του iPhone. Ωστόσο, συνιστά


στους χρήστες που δοκιμάζουν τη χειραγώγηση να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των συσκευών τους πριν αντικαταστήσουν την προεπιλεγμένη γραμματοσειρά. Διευκρινίζει επίσης ότι η αλλαγή επηρεάζει μόνο μέρος του κειμένου στο iOS, καθώς άλλα μέρη του συστήματος χρησιμοποιούν διαφορετικές γραμματοσειρές.

Πώς να αλλάξετε τη γραμματοσειρά iOS 16 χωρίς jailbreak; Πρέπει να εκτελείτε iOS 16.1.2 ή παλαιότερη έκδοση. Στη συνέχεια, πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή σε μορφή IPA από το GitHub και να την εγκαταστήσετε. Μόλις τελειώσετε, απλώς επιλέξτε την αγαπημένη σας γραμματοσειρά.