Παραγωγή MacBook στο Βιετνάμ από το 2023

Η Apple εργάζεται για να προσθέσει τοποθεσίες παραγωγής εκτός Κίνας για όλες τις κύριες σειρές προϊόντων της, αλλά για το πιο πρόσφατο, το MacBook, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος λόγω της περίπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού που είναι απαραίτητη για την κατασκευή φορητών υπολογιστών. Έτσι, τα iPhone παράγονται στην Ινδία και το Apple Watch, το iPad και το MacBook θα παράγονται στο Βιετνάμ.

Η Apple επεξεργάζεται τα σχέδια για σχεδόν δύο χρόνια για να μεταφέρει μέρος της κατασκευής MacBook στο Βιετνάμ και έχει δημιουργήσει μια δοκιμαστική γραμμή παραγωγής στη χώρα. Ο όμιλος κατασκευάζει μεταξύ 20 και 24 εκατομμυρίων MacBook ετησίως, με την παραγωγή να μοιράζεται επί του παρόντος μεταξύ εργοστασίων στις κινεζικές πόλεις Τσενγκντού, στην επαρχία Σιτσουάν, και στη Σαγκάη.

Η διαφοροποίηση της Apple στο Βιετνάμ ξεκίνησε με τα AirPods, τα οποία παρήχθησαν μαζικά εκεί το 2020 . Η εταιρεία μετέφερε επίσης κάποια παραγωγή iPad και Apple Watch στην ασιατική χώρα φέτος . Και τον Οκτώβριο, η Apple ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει την παραγωγή του iPhone 14 στην Ινδία, λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του τηλεφώνου.

Η μετάβαση στο Βιετνάμ έρχεται εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων (ιδίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας), αλλά και διαταραχών της παραγωγής που προκαλούνται από τις πολιτικές της Κίνας για μηδενικό Covid και την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την ξαφνική χαλάρωση τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που θέλει να μην εξαρτάται πλέον (σχεδόν) αποκλειστικά από την Κίνα. Για παράδειγμα, η Google, η Meta, η Amazon και η Microsoft αποφάσισαν να διανείμουν την παραγωγή των περισσότερων διακομιστών στα κέντρα δεδομένων τους στην Ταϊβάν, το Μεξικό και την Ταϊλάνδη.