Το jailbreaking iOS 16 με Palera1n είναι δυνατό χάρη στο Checkm8 . Αυτό είναι ένα  ελάττωμα ασφαλείας που δεν διορθώνεται και  βρίσκεται στο bootrom των τσιπ της Apple. Αυτό αφορά τις συσκευές ειναι από A5 έως A11. Αυτό είναι ελάττωμα υλικού, όχι λογισμικού. Επομένως, η Apple δεν μπορεί να το συνδέσει με μια ενημέρωση στο iOS. Παρά τα πάντα, ο κατασκευαστής θέτει σε εφαρμογή άλλες προστασίες για να περιπλέξει το έργο για τους χάκερ.

Δυστυχώς για τους χρήστες που ενδιαφέρονται για jailbreaking, το ελάττωμα Checkm8 επηρεάζει μερικά μοντέλα iPhone και iPad. Έτσι, το Palera1n μπορεί να κάνει jailbreak iPhone X, iPhone 8/8 Plus, iPad 5, iPad 6, iPad 7 και iPad Pro (1ης και 2ης γενιάς). Το εργαλείο υποστηρίζει όλες τις εκδόσεις μεταξύ iOS 15 και iOS 16.2, η τελική έκδοση του οποίου είναι διαθέσιμη εδώ και λίγες ημέρες

Η διαδικασία jailbreak απαιτεί να έχετε υπολογιστή Mac ή Linux για να χρησιμοποιήσετε το Palera1n. Επίσης, δεν πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο κωδικό κλειδώματος τη στιγμή της διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, ορισμένες συσκευές δεν πρέπει να είχαν ποτέ κωδικό. Εάν αυτό έχει ήδη συμβεί, πρέπει να επαναφέρετε τη συσκευή σας για να λειτουργήσει το jailbreak. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες στο αποθετήριο GitHub . Επίσης, μόνο μερικές τροποποιήσεις είναι συμβατές με το iOS 16.