Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), δηλαδή η βρετανική ρυθμιστική αρχή, εξετάζει το θέμα αυτής της συμφωνίας. Γνωρίζουμε ήδη ότι η Google πληρώνει στην Apple δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνει τη μηχανή αναζήτησής της την προεπιλεγμένη στο Safari στο iOS και macOS. Σε τελευταία συμφωνία τους, ήταν περίπου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο .

Σήμερα, μαθαίνουμε ότι μια μυστική συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων θα επέτρεπε στην Apple να λάβει μέρος των διαφημιστικών εσόδων που δημιουργούνται μέσω του Google Chrome στο iOS. Ως εκ τούτου, η βρετανική ρυθμιστική αρχή εξετάζει αυτήν την ιστορία, θεωρώντας ότι πρόκειται για συμφωνία μη ανταγωνισμού. Αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ενδιαφέρεται επίσης για αυτή την υπόθεση.

Η Apple δεν παρέχει καμία προφανή αξία στους χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Αναζήτηση Google στο Chrome σε iOS. Ως εκ τούτου, η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου φοβάται ότι οι πληρωμές έχουν σκοπό να αποθαρρύνουν την Apple από τον ανταγωνισμό με την Google με τη δική της μηχανή αναζήτησης, κάτι που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό μοντέλο της Google.

Η Apple και η Google επιδιώκουν την απόρριψη της υπόθεσης λόγω έλλειψης ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων, αλλά η έρευνα της CMA φαίνεται τώρα να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια τέτοια συμφωνία.

Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση στην οποία η Apple και η Google βλέπουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα στη διατήρηση της κυριαρχίας της άλλης. Αυτή η διάσπαση της αγοράς θα ήταν από μόνη της παράνομη βάσει της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ και είναι πιθανό να δεχθεί πυρά καθώς διατίθενται νέες πληροφορίες.