Σε ένα εργοστάσιο στο Hosur που διευθύνει η Tata, ένας προμηθευτής της Apple που κατασκευάζει θήκες για iPhone, μόνο κάθε δεύτερο εξάρτημα που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να σταλεί για συναρμολόγηση στη Foxconn. Αυτή η απόδοση του 50% είναι ιδιαίτερα χαμηλή για τις περισσότερες παραγωγικές λειτουργίες και έρχεται σε αντίθεση με τους μηδενικούς κατασκευαστικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της Apple.

Πρώην μηχανικοί της Apple λένε ότι οι πωλητές iPhone και οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν μια νοοτροπία "ό,τι χρειάζεται" για να κερδίσουν παραγγελίες iPhone. Οι εργασίες ολοκληρώνονταν συχνά εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα με ανεξήγητη ταχύτητα. Είναι διαφορετικά στην Ινδία. «Δεν υπάρχει αίσθηση επείγοντος », είπε ένας μηχανικός.

Ενόψει της κατάστασης, η Apple έστειλε Αμερικανούς μηχανικούς από την Καλιφόρνια και μηχανικούς από κινεζικά εργοστάσια στην Ινδία. Η ιδέα είναι να παρασχεθεί βοήθεια, ιδιαίτερα με ισοδύναμη εκπαίδευση, και να προσφερθεί υποστήριξη για τη βελτίωση της παραγωγής.

Η Apple άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για παραγωγή στην Ινδία το 2017 με το iPhone SE. Έκτοτε υπήρξαν άλλα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του iPhone 14 . Αυτό ήταν επίσης ένα αξιοσημείωτο βήμα αφού η ινδική παραγωγή για το iPhone 14 ξεκίνησε λίγες εβδομάδες μετά την κινεζική παραγωγή , ενώ υπήρχαν αρκετοί μήνες διαφορά για τα προηγούμενα μοντέλα.