Κοινωνικά δίκτυα: η επαλήθευση ηλικίας και ο υποχρεωτικός γονικός έλεγχος έχουν ψηφιστεί

0


Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ψήφισε σήμερα την υποχρέωση των κοινωνικών δικτύων όπως
το TikTok ή το Snapchat να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών τους και τη συμφωνία των γονέων για την εγγραφή παιδιών κάτω των 15 ετών, με κυρώσεις κλειδί σε περίπτωση παραβίασης.

Στο δρόμο για τον γονικό έλεγχο για τα κοινωνικά δίκτυα

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα (82 ψήφοι κατά 2 κατά) σε πρώτη ανάγνωση. Πρέπει τώρα να εξεταστεί στη Γερουσία.

Η «αριθμητική πλειοψηφία» στο 15 στην οποία αναφέρεται το κείμενο δεν είναι καινούργια: εισήχθη στη Γαλλία το 2018 σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία άφηνε τη δυνατότητα καθορισμού της ηλικίας μεταξύ 13 και 16 ετών. Αλλά αυτό το όριο αφορά ευρύτερα την ηλικία κάτω από την οποία απαιτείται η γονική συναίνεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ενός ανηλίκου. Δεν εφαρμόζεται πραγματικά, δεν είχε καμία επίδραση στην πρόσβαση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η καρδιά του κειμένου που ψηφίστηκε σήμερα ορίζει την υποχρέωση των κοινωνικών δικτύων να δημιουργήσουν μια τεχνική λύση για την επαλήθευση της ηλικίας των τελικών χρηστών και τη συναίνεση των κατόχων γονικής μέριμνας για άτομα κάτω των 15 ετών, λύση η οποία πρέπει να είναι πιστοποιημένη από τις αρχές.

Σε περίπτωση παράβασης, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία, έως το 1% του παγκόσμιου τζίρου της. Το κείμενο, το οποίο συζητήθηκε ως μέρος μιας ημέρας που προορίζεται για την ομάδα Horizons (σύμμαχο των μακρονόμων), δίνει επίσης τη δυνατότητα στους γονείς να ζητήσουν την αναστολή του λογαριασμού ενός παιδιού κάτω των 15 ετών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προστέθηκε ένας περιορισμός με τροπολογία, η οποία διευκρίνιζε ότι οι γονείς δεν μπορούσαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την εγγραφή παιδιών κάτω των 13 ετών, εκτός από τις πλατφόρμες με ετικέτα.

Στα κοινωνικά δίκτυα, η πρώτη εγγραφή γίνεται κατά μέσο όρο περίπου σε ηλικία 8,5 ετών και περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 10-14 ετών είναι παρόντα εκεί, σύμφωνα με στοιχεία του CNIL που επικαλούνται οι βουλευτές. «Τα επιστημονικά στοιχεία για αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της αχαλίνωτης χρήσης των κοινωνικών δικτύων και της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων συσσωρεύονται», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Ψηφιακής Μετάβασης Jean-Noël Barrot, ο οποίος υποστήριξε το κείμενο που ψηφίστηκε.


Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !