Η Apple πούλησε 4,1 εκατομμύρια Mac το πρώτο τρίμηνο του 2023, από 6,9 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 7,2%, έναντι 8,6% προηγουμένως.

Η Apple δεν είναι η μόνη ομάδα που έχει υποστεί πτώση. Η Lenovo, ο μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο, πούλησε 12,7 εκατομμύρια υπολογιστές στην αρχή του έτους, σημειώνοντας πτώση 30,3%. Η HP απέστειλε 12 εκατομμύρια αντίτυπα, μειωμένα κατά 24,2%. Η Dell είναι τρίτη με 9,5 εκατομμύρια πωλήσεις, πτώση 31%. Η Apple είναι επομένως τέταρτη. Ακολουθεί η Asus στην πέμπτη θέση, με πτώση 30,3% με 3,9 εκατομμύρια πωλήσεις. Συνολικά, η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 29% με 56,9 εκατ. πωλήσεις.

Πώς εξηγείται αυτή η πτώση για την Apple και τους άλλους; Σχετίζεται κυρίως με τον Covid-19. Πολλοί άνθρωποι έπρεπε να εξοπλιστούν πέρυσι για τηλεργασία. Αυτό δεν είναι πλέον απαραίτητο σήμερα, επειδή το περσινό υλικό εξακολουθεί να λειτουργεί και η τηλεργασία δεν είναι πλέον ο μόνος τρόπος εργασίας, με πολλούς υπαλλήλους να επιστρέφουν στο γραφείο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Apple παρουσίασε τα MacBook Pro M2 Pro/Max και Mac mini M2 το πρώτο τρίμηνο. Ήταν μια εν τέλει ελαφριά αναβάθμιση, η οποία προφανώς δεν έκανε τους καταναλωτές να το πηδήσουν.

Επιπλέον, τα σημερινά δεδομένα συμβαδίζουν με όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα σχετικά με την παραγωγή του τσιπ M2. Τον Ιανουάριο, η Apple ανέστειλε την παραγωγή του τσιπ M2 επειδή οι πωλήσεις Mac δεν συνέχιζαν. Η ομάδα είχε αρκετές μάρκες σε απόθεμα.