Αρκετές νέες δυνατότητες προσβασιμότητας με το iOS 17

Το Assistive Access βοηθά τους χρήστες iPhone και iPad με γνωστικές αναπηρίες, μειώνοντας τις εφαρμογές και τις εμπειρίες στις βασικές τους λειτουργίες. Η λειτουργία περιλαμβάνει μια εξατομικευμένη εμπειρία για τις εφαρμογές Phone και FaceTime, οι οποίες συνδυάζονται σε μια ενιαία εφαρμογή που ονομάζεται Κλήσεις, μαζί με Μηνύματα, Κάμερα, Φωτογραφίες και Μουσική. Αυτή η δυνατότητα προσφέρει μια ξεχωριστή διεπαφή με κουμπιά υψηλής αντίθεσης και μεγάλες ετικέτες κειμένου, καθώς και εργαλεία που βοηθούν τα άτομα που εμπιστεύεστε να προσαρμόσουν την εμπειρία στο άτομο που υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, οι χρήστες και οι διαχειριστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μιας πιο οπτικής διάταξης βάσει πλέγματος για την αρχική οθόνη και τις εφαρμογές τους ή μια διάταξη βάσει γραμμής για χρήστες που προτιμούν κείμενο.

Η Apple ανακοινώνει επίσης το σύστημα Live Speech. Επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογούν αυτό που θέλουν να πουν και να το εκφωνούν δυνατά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων και κλήσεων FaceTime, καθώς και κατά τη διάρκεια συνομιλιών με ένα άτομο που έχετε μπροστά σας. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αποθηκεύσουν δημοφιλείς φράσεις για να τις ενσωματώσουν γρήγορα στις συνομιλίες.

 

Νέο για τη φωνή και τον μεγεθυντικό φακό

Μια άλλη δυνατότητα προσβασιμότητας με το iOS 17 είναι το Personal Voice. Για τους χρήστες που κινδυνεύουν να χάσουν την ικανότητά τους να ομιλούν, η λειτουργία είναι ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος για να δημιουργήσετε μια φωνή που να μοιάζει με αυτούς. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωπική φωνή διαβάζοντας μια σειρά από τυχαία κείμενα για να καταγράψουν 15 λεπτά ήχου στο iPhone ή το iPad. Αυτή η δυνατότητα φωνητικής προσβασιμότητας χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση στη συσκευή για να διατηρεί τις πληροφορίες των χρηστών απόρρητες και ασφαλείς και ενσωματώνεται με το σύστημα ομιλίας σε εξέλιξη που συζητήθηκε προηγουμένως, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μιλούν με την προσωπική τους φωνή όταν συνδέονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Από την πλευρά της, η εφαρμογή Μεγεθυντικός φακός θα εξελιχθεί με μια καινοτομία που επιτρέπει στους χρήστες με προβλήματα όρασης να αλληλεπιδρούν πιο εύκολα με φυσικά αντικείμενα με πολλές ετικέτες κειμένου. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε μια οικιακή συσκευή, όπως φούρνο μικροκυμάτων, η καινοτομία Point and Speak συνδυάζει δεδομένα από την εφαρμογή Κάμερα, τον σαρωτή LiDAR και την εκμάθηση Η συσκευή ανακοινώνει αυτόματα το κείμενο κάθε κουμπιού καθώς ο χρήστης μετακινεί το δάχτυλό του στο πληκτρολόγιο.


Άλλα στοιχεία του προγράμματος

Η Apple ανακοινώνει πρόσθετες λειτουργίες προσβασιμότητας για το iOS 17:

  • Οι χρήστες που είναι κωφοί ή βαρήκοοι μπορούν να αντιστοιχίσουν τα ακουστικά Made for iPhone απευθείας με ένα Mac και να τα προσαρμόσουν ώστε να ταιριάζουν στην άνεση της ακοής τους.
  • Ο φωνητικός έλεγχος προσθέτει φωνητικές προτάσεις για επεξεργασία κειμένου, ώστε οι χρήστες που γράφουν με τη φωνή τους να μπορούν να επιλέξουν τη σωστή λέξη από πολλές που μπορεί να ακούγονται παρόμοια, όπως "do", "due" και "dew" (αυτά είναι παραδείγματα στα Αγγλικά). Επίσης, μέσω του οδηγού φωνητικών εντολών, οι χρήστες μπορούν να μάθουν συμβουλές και κόλπα για να χρησιμοποιούν φωνητικές εντολές ως εναλλακτική λύση στην αφή και την πληκτρολόγηση σε iPhone, iPad και Mac.
  • Οι χρήστες με σωματικές και κινητικές αναπηρίες που χρησιμοποιούν το Switch Control μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε κουμπί σε εικονικό gamepad για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια σε iPhone και iPad.
  • Για χρήστες με προβλήματα όρασης, το μέγεθος του κειμένου είναι πλέον ευκολότερο να προσαρμόζεται σε εφαρμογές Mac όπως Finder, Messages, Mail, Calendar και Notes.
  • Οι χρήστες που είναι ευαίσθητοι σε γρήγορες κινούμενες εικόνες μπορούν να κάνουν αυτόματη παύση εικόνων με κινούμενα στοιχεία, όπως GIF, στα Μηνύματα και στο Safari.
  • Για τους χρήστες του VoiceOver, οι φωνές του Siri ακούγονται φυσικές και εκφραστικές, ακόμη και σε υψηλούς ρυθμούς ανάδρασης ομιλίας. Οι χρήστες μπορούν επίσης να προσαρμόσουν τον ρυθμό με τον οποίο τους μιλά το Siri, με επιλογές που κυμαίνονται από 0,8x έως 2x.

Μια προεπισκόπηση στο WWDC 2023

Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να περιμένουμε το iOS 17 να έχει το δικαίωμα σε αυτές τις νέες δυνατότητες προσβασιμότητας. Σημειώστε ότι αρκετά από αυτά θα είναι διαθέσιμα και σε Mac με macOS 14. Η Apple μιλάει για διαθεσιμότητα αργότερα μέσα στο έτος, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία. Αλλά με βάση το iOS 16 και το macOS Ventura, το iOS 17 θα φτάσει τον Σεπτέμβριο και το macOS 14 τον Οκτώβριο. Και τα δύο συστήματα θα παρουσιαστούν στις 5 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του WWDC.