Η Apple προσφέρει το  iOS 17 και iPadOS 17 σε μορφή beta και ένα jailbreak για το νέο λειτουργικό σύστημα έχει ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία από την ομάδα εργαλείων Palera1n. Χρειάστηκαν μόνο 24 ώρες για να φτάσουμε εκεί.

Στο Twitter, η ομάδα του Palera1n δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο οθόνης με ένα iPad με iPadOS 17, το οποίο έχει υποστεί jailbreak. Αυτό είναι το iPad 6ης γενιάς.

Από μόνο του, αυτό το jailbreak δεν αποτελεί έκπληξη. Πράγματι, το iPad 6ης γενιάς είναι μια από τις συσκευές που έχουν το ελάττωμα Checkm8 . Αυτό είναι ένα ελάττωμα υλικού, που σημαίνει ότι η Apple δεν μπορεί να το διορθώσει με μια απλή ενημέρωση του iOS. Το Checkm8 επηρεάζει τις συσκευές A5 έως A11.

Σε ένα tweet, η ομάδα Palera1n ανακοινώνει ότι το εργαλείο jailbreak της πρόκειται να ενημερωθεί στο μέλλον για το iPadOS 17 "επειδή αυτή τη στιγμή είναι λίγο χαλασμένο" . Διευκρινίζεται ότι θα είναι jailbreak τύπου χωρίς root. Επίσης, η υποστήριξη για το tvOS 17 για Apple TV θα πρέπει να έρθει αργότερα.

Τι γίνεται με το jailbreak του iOS 17 στο iPhone; Δεν πρέπει να υπολογίζεται σε αυτό, τουλάχιστον όχι με το Checkm8. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ελάττωμα αφορά συσκευές A5 έως A11. Και με δεδομένο ότι το iOS 17 προσφέρεται από το iPhone XS που ενσωματώνει το τσιπ A12 και μετά άρα στην πραγματικότητα, κανένα iPhone στο  iOS 17 δεν είναι ευάλωτο στο Checkm8.

Ένα jailbreak θα μπορούσε τεχνικά να δει το φως της δημοσιότητας στο iPhone, αλλά αυτό θα απαιτούσε την εύρεση ελαττωμάτων λογισμικού στο ίδιο το iOS 17. Και αυτή η εργασία δεν είναι καθόλου απλή, δεδομένου ότι είναι γενικά απαραίτητο να εκμεταλλευτούμε πολλά ελαττώματα ταυτόχρονα.