Αυτή η νέα έκδοση (iPad OS 17) επικεντρώνεται στην εξατομίκευση που ειναι τόσο αγαπητή στους χρήστες της Apple.

Τα γραφικά στοιχεία και η οθόνη κλειδώματος είναι τα κύρια που επηρεάζονται από αυτές τις νέες δυνατότητες. Μας υπόσχονται λοιπόν περισσότερα διαδραστικά γραφικά στοιχεία: Τώρα είναι δυνατό να ελέγχετε απευθείας τις εργασίες και τις υπενθυμίσεις της ημέρας για να τις βλέπετε να εξαφανίζονται, να ελέγξετε τα φώτα χάρη στο Home ή ακόμα και να ξεκινήσετε την αναπαραγωγή ενός άλμπουμ. Οι προγραμματιστές έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσθέτουν τις δικές τους λειτουργίες στα widget τους. 

Η οθόνη κλειδώματος έχει αναθεωρηθεί ώστε να ακολουθεί το μοντέλο του iPhone. Έτσι, είναι δυνατή χάρη σε ένα πάτημα και κρατήστε την πρόσβαση στην ίδια οθόνη εξατομίκευσης. Μπορείτε να επιλέξετε την ταπετσαρία σας (η οποία μπορεί να είναι κινούμενη ή διαδραστική), τη γραμματοσειρά, το μέγεθος και το χρώμα του ρολογιού… Διατίθεται επίσης χώρος για την προσθήκη γραφικών στοιχείων ειδοποιήσεων ή ενεργειών. Το Live Activities σάς επιτρέπει επίσης να εμφανίζετε την παρακολούθηση ορισμένων εφαρμογών από αυτήν την οθόνη: πού είναι η τελευταία παραγγελία Uber Eats, το σκορ ενός αγώνα, η παρακολούθηση ενός ταξιδιού σε εξέλιξη ή ακόμα και πολλά χρονόμετρα.

Η εφαρμογή Health είναι επίσης διαθέσιμη σε iPad, συγχρονισμένη με άλλες συσκευές Apple, ακόμη και με εφαρμογές τρίτων. Το HealthKit είναι επίσης διαθέσιμο στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα στις εφαρμογές τους.

Τέλος, έγινε ανασκόπηση της επεξεργασίας των PDF. Χάρη στις νέες δυνατότητες, τα πεδία κειμένου εντοπίζονται αυτόματα ακόμη και σε φωτογραφίες και είναι δυνατή η χρήση της αυτόματης συμπλήρωσης για τη συμπλήρωσή τους. Είναι επίσης ενσωματωμένα στην εφαρμογή Σημειώσεις, όπου είναι δυνατό να σχολιαστούν και να παρακολουθηθούν σε πραγματικό χρόνο η συλλογική εργασία στα κοινόχρηστα έγγραφα. 

Στη συνέχεια συζητούνται περαιτέρω βελτιώσεις. Το Stage Manager είναι για παράδειγμα πιο ευέλικτο ως προς το μέγεθος και τη θέση των παραθύρων. Η Freeform απέκτησε νέα εργαλεία σχεδίασης, αλλά και μια νέα δυνατότητα: Follow Along. Το τελευταίο καθιστά δυνατή την απευθείας παρακολούθηση της οθόνης άλλου χρήστη σε ένα κοινόχρηστο έγγραφο.