Οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Χαβάη και πιο συγκεκριμένα το νησί Μάουι είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτες, με τουλάχιστον 90 νεκρούς σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση . Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές της καταστροφής. Η Apple δεσμεύεται να κάνει μια  δωρεά για να βοηθήσει στην ανακούφιση.

Ένα χέρι βοήθειας από την Apple

Είναι ο Τιμ Κουκ που ανακοινώνει τα νέα στο X (Twitter). Το αφεντικό της Apple λέει :

Οι καρδιές μας στηρίζονται στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους και σε όλους όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάουι και στο νησί της Χαβάης. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε όλους τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν. Η Apple θα κάνει δωρεά για άμεση ανακούφιση και μακροπρόθεσμες προσπάθειες ανάκαμψης.

Όπως συμβαίνει συχνά, όταν η Apple αποφασίζει να κάνει μια δωρεά για να βοηθήσει στην ανακούφιση, ο Tim Cook αποφασίζει να μην μοιραστεί δημόσια το ποσό.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Τζος Γκριν, «αυτή είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Πολιτείας της Χαβάης» . Η φωτιά ουσιαστικά έκανε στάχτη τη Lahaina, το τουριστικό hotspot του Μάουι. Αυτή η ιστορική πόλη, πρώην πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης τον 19ο αιώνα, έχει καταστραφεί κατά 80%, υπολόγισε ο κυβερνήτης. Το νησί της Χαβάης, εν τω μεταξύ, επλήγη από μικρότερες πυρκαγιές, οι οποίες πλέον είναι υπό έλεγχο.

Τροφοδοτημένες από ισχυρούς ανέμους, που τροφοδοτούνται από τη δύναμη του τυφώνα Ντόρα που αυτή τη στιγμή διέρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που ο πληθυσμός αιφνιδιάστηκε: εκατό κάτοικοι ρίχτηκαν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, σύμφωνα με στο λιμενικό. Η πυρκαγιά που εξέπληξε την πόλη έχει πλέον περιοριστεί κατά 80%, σύμφωνα με τις αρχές, και άλλες δύο πυρκαγιές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί Μάουι.