Η Apple έχει υποχρέωση να προσφέρει το sideloading σε iPhone και iPad , δηλαδή τη δυνατότητα στους χρήστες να εγκαταστήσουν εφαρμογές που είναι διαθέσιμες εκτός του App Store. Αυτό ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό κανονισμό αλλά θα πρέπει όμως να περιμένουμε μέχρι το 2024 για να το εκμεταλλευτούμε.

Στο Discord του, ο Mark Gurman, δημοσιογράφος του Bloomberg, εξηγεί ότι η διαθεσιμότητα sideloading στο iPhone θα γίνει με μια ενημέρωση στο iOS 17 την άνοιξη του 2024. Υποδεικνύει επίσης ότι θα είναι διαθέσιμο μόνο στην Ευρώπη. Επομένως, θα είναι διαφορετική φιλοσοφία από αυτή της υποχρεωτικής θύρας USB-C. Και πάλι, αυτό ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Όλα τα iPhone 15 θα έχουν τη θύρα USB-C , είτε στην Ευρώπη είτε αλλού. Αλλά η Apple δεν σκοπεύει να ωφελήσει τους μη ευρωπαίους χρήστες από το sideloading. Για να δούμε αν κάποιοι θα καταφέρουν να ξεγελάσουν για να επιβάλουν τη λειτουργικότητα στις συσκευές τους.

Ο Gurman διευκρινίζει ότι η Apple δεν σκοπεύει να προωθήσει το sideloading. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από αυτό ότι η Apple δεν πρόκειται να μιλήσει για αυτό δημόσια. Ο στόχος είναι οι λιγότεροι άνθρωποι να γνωρίζουν αυτήν την πρακτική, ώστε να επικεντρώνονται στο App Store για τη λήψη εφαρμογών. Υπενθυμίζουμε ότι η Apple λαμβάνει έως και 30% προμήθεια για εφαρμογές επί πληρωμή από το App Store και αγορές εντός εφαρμογής.

Μπορούμε φυσικά να περιμένουμε ότι η επιλογή sideloading στο iOS 17 θα είναι καλά κρυμμένη στις ρυθμίσεις, και πάλι για να αποτρέψει το ευρύ κοινό να πέσει εύκολα πάνω της και να την ενεργοποιήσει.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια θα είναι η ενημέρωση στο iOS 17 με sideloading, εκτός από το ότι θα γίνει την άνοιξη του 2024.