Η Samsung και η LG, οι κύριοι προμηθευτές οθονών για το iPhone, κάλεσαν την Apple να τοποθετήσει σειρές μικροφακών (MLA) που καθιστούν δυνατή τη βελτίωση της φωτεινότητας της οθόνης, ενώ καταναλώνουν όσο και σήμερα η να διατηρήσει την ίδια φωτεινότητα με σήμερα, αλλά να αυξήσει την αυτονομία.

Είναι ένα στρώμα φακών μικροσκοπικού μεγέθους που τοποθετούνται πάνω από μια οθόνη OLED. Με την εστίαση του φωτός που εκπέμπεται από την οθόνη, περισσότερο από αυτό το φως κατευθύνεται προς τα μάτια του χρήστη, αυξάνοντας τη φωτεινότητα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το iPhone 16 ευκολότερο να το δει κανείς στο άμεσο ηλιακό φως, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα υπό κανονικές συνθήκες προβολής, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο αποτελεσματικό επίπεδο φωτεινότητας.

Ορισμένες τηλεοράσεις και οθόνες χρησιμοποιούν ήδη τεχνολογία MLA. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα smartphone, συμπεριλαμβανομένου του Samsung Galaxy S22 Ultra.

Η Samsung και η LG είναι επομένως υπέρ αυτής της τεχνολογίας με το iPhone 16, αλλά τι γίνεται με την Apple; Η ομάδα δεν έχει πάρει ακόμη την απόφασή της. Απαιτεί από τους προμηθευτές να επιτύχουν ένα ορισμένο επίπεδο ποιότητας. Εάν επιτευχθεί το επίπεδο, τότε η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Υπάρχει ένα μειονέκτημα στη χρήση του MLA με τη πιο εστιασμένη διαδρομή φωτός να μειώνει τις αποδεκτές γωνίες θέασης της οθόνης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν χρησιμοποιείτε σε μια τηλεόραση. Αλλά για ένα smartphone, το πρόβλημα θα πρέπει να είναι λιγότερο σημαντικό, καθώς η οθόνη εμφανίζεται συνήθως από ένα άτομο.