Προς απαγόρευση εισαγωγής Apple Watch στις ΗΠΑ;

Η επιτροπή επικύρωσε την απόφαση ενός δικαστή τον Ιανουάριο ότι η Apple παραβίασε τα δικαιώματα της Masimo για τεχνολογία βασισμένη στο φως για την ανάγνωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Η απόφαση δεν έχει άμεση ισχύ καθώς τώρα αντιμετωπίζει έλεγχο από τον πρόεδρο και πιθανές προσφυγές.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει βέτο στην απαγόρευση των εισαγωγών με βάση πολιτικούς λόγους προτού τεθεί σε ισχύ. Οι πρόεδροι σπάνια αντιτάχθηκαν στις απαγορεύσεις στο παρελθόν. Από την πλευρά της, η Apple μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απαγόρευσης στο Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ομοσπονδιακή Περιοχή μετά την περίοδο επανεξέτασης.

«Η Masimo προσπάθησε λανθασμένα να χρησιμοποιήσει το ITC για να εμποδίσει εκατομμύρια Αμερικανούς καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε ένα προϊόν που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους, ενώ άφησε χώρο για το δικό της ρολόι που αντιγράφει την Apple», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο Reuters . «Αν και η σημερινή απόφαση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις του Apple Watch, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ανατραπεί και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να ασκήσουμε έφεση » .

Από την πλευρά του, ο Joe Kiani, το αφεντικό της Masimo, πιστεύει ότι η απόφαση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: ακόμη και η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο δεν είναι υπεράνω του νόμου» .

Η απόφαση του ITC δεν διευκρίνισε ποια μοντέλα Apple Watch θα επηρεαστούν από την απαγόρευση. Στην καταγγελία του 2021, η Masimo ισχυρίστηκε ότι το 2020 Apple Watch Series 6, το πρώτο μοντέλο με χαρακτηριστικά παρακολούθησης οξυγόνου στο αίμα, παραβίασε τις πατέντες της.

Η καταγγελία της Masimo αναφέρει ότι τα παραβατικά ρολόγια της Apple κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Έκτοτε, η Apple μετέφερε μέρος της παραγωγής ρολογιών της στο Βιετνάμ .