Η Apple πρόσφατα διαβεβαίωσε ότι το iMessage έχει λιγότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη, επιτρέποντάς της να αποφύγει το DMA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά η ΕΕ θέλει τώρα να διασφαλίσει ότι αυτό ισχύει, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Bing της Microsoft.

Το DMA θεσπίζει νέους κανόνες που ισχύουν για τεχνολογικούς γίγαντες που πληρούν τα κριτήρια των «gatekeepers» και τους απαιτούν να ανοίξουν τις διάφορες υπηρεσίες και πλατφόρμες τους σε άλλες εταιρείες και προγραμματιστές. Στην περίπτωση της Apple, αυτό θα σήμαινε να επιτραπεί σε ανταγωνιστικές εφαρμογές όπως το WhatsApp να ενσωματωθούν απευθείας στο iMessage.

Οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ ζητούν τώρα από τους χρήστες και τους ανταγωνιστές Apple και Microsoft εάν το iMessage και το Bing θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους σκληρούς κανόνες της νέας τεχνολογίας, αναφέρει το Reuters .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ερωτηματολόγια νωρίτερα αυτό το μήνα, ζητώντας από τους ανταγωνιστές και τους χρήστες να αξιολογήσουν τη σημασία των υπηρεσιών της Microsoft και της Apple σε σύγκριση με τις αντίπαλες υπηρεσίες. Η εποπτική αρχή της ΕΕ ρώτησε εάν υπάρχουν στοιχεία ειδικά για τις υπηρεσίες στα οποία βασίζονται οι επιχειρηματικοί χρήστες και πώς ταιριάζουν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα. Ζήτησε επίσης τον αριθμό των χρηστών αυτών των υπηρεσιών.

Οι ερωτηθέντες είχαν λιγότερο από μία εβδομάδα για να πουν τη γνώμη τους. Η Επιτροπή σκοπεύει να ολοκληρώσει την έρευνά της εντός πέντε μηνών.