Όπως ήταν αναμενόμενο , η Apple αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος θα περιλαμβάνει κυρίως την παράπλευρη φόρτωση στο iPhone. Οι χρήστες θα μπορούν έτσι να εγκαταστήσουν εφαρμογές χωρίς να περάσουν από το App Store.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε 22 βασικές πλατφόρμες που υπόκεινται στο DMA από τις 6 Μαρτίου, το οποίο θεσπίζει νέους, αυστηρότερους κανόνες για τον περιορισμό των αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Στην περίπτωση της Apple, αυτό αφορά το App Store, την εφαρμογή Messages, το FaceTime ή ακόμα και το Siri.

Η Ευρώπη θέλει οι εταιρείες να προσφέρουν ένα άνοιγμα των πλατφορμών τους για ολοένα μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Στην περίπτωση της Apple για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται πλέον το App Store ως ο μόνος τρόπος λήψης εφαρμογών στο iPhone. Οι χρήστες θα μπορούν επομένως να επωφεληθούν από το sideloading, δηλαδή τη δυνατότητα λήψης μιας εφαρμογής με άλλο μέσο. Αυτό μπορεί να είναι ένα App Store τρίτου μέρους ή μια απλή λήψη από το Διαδίκτυο, όπως είναι ήδη δυνατό σε Mac.

Από την άλλη πλευρά, το DMA θέλει τη διαλειτουργικότητα των μηνυμάτων. Και πάλι, στην Apple δεν αρέσει η ιδέα του ανοίγματος του iMessage σε άλλες πλατφόρμες όπως το WhatsApp. Μόλις χθες, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι τα iPhone θα υποστηρίζουν RCS το 2024. Το RCS είναι ήδη διαθέσιμο σε Android. Θα είναι αρκετό αυτό για να ικανοποιήσει την ΕΕ; Ή θα πρέπει η Apple να ανοίξει το iMessage;

Η νέα νομική ενέργεια της Apple επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του DMA, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες της πρόκλησης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.