Προς έκπληξη όλων, η Apple ανακοινώνει ότι η υποστήριξη για το RCS (Rich Communication Services) στο iPhone θα είναι διαθέσιμη το 2024 με μια ενημέρωση του iOS. Το RCS είναι ο διάδοχος του SMS και προσφέρει μια εμπειρία παρόμοια με το iMessage. Αυτό για όσους δεν γνωρίζουν είναι ήδη διαθέσιμο σε Android.

RCS στο iPhone το 2024

Σε ένα δελτίο τύπου, η Apple αναφέρει :

Τον επόμενο χρόνο, θα προσθέσουμε υποστήριξη για το RCS Universal Profile, το πρότυπο όπως δημοσιεύεται επί του παρόντος από την GSM Association. Πιστεύουμε ότι το RCS Universal Profile θα προσφέρει καλύτερη εμπειρία διαλειτουργικότητας σε σύγκριση με τα SMS και τα MMS. Αυτό θα λειτουργήσει παράλληλα με το iMessage, το οποίο θα συνεχίσει να είναι ο καλύτερος και πιο ασφαλής αγγελιοφόρος για τους χρήστες της Apple.

Το RCS προσφέρει βεβαιώσεις παραλαβής, κρυπτογράφηση συνομιλιών (τουλάχιστον στην Google), αποστολή εικόνων και βίντεο σε καλή ποιότητα, καλύτερη διαχείριση ομαδικών συνομιλιών, δυνατότητα συνομιλίας από σύνδεση Wi-Fi και πολλά άλλα Ξανά. Η ιδέα είναι ότι οι χρήστες Android και iOS μπορούν να έχουν αυτήν την κοινή εμπειρία.

Αυτή η προσθήκη RCS στο iPhone το 2024 είναι σε κάθε περίπτωση τα καλά νέα για την Google και τη Samsung . Και οι δύο ομάδες (ειδικά η Google) πίεσαν ώστε η Apple να προσφέρει τον διάδοχο του SMS. Η Google πραγματοποίησε ακόμη και διαφημιστική καμπάνια .

Έτσι, η αποστολή μηνύματος από iPhone σε smartphone Android (ή αντίστροφα) θα γίνεται μέσω RCS και όχι μέσω SMS. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ποιότητα. Δεν είναι το iMessage μεταξύ των δύο λειτουργικών συστημάτων, αλλά είναι κοντά.

Η Apple θα πρέπει λογικά να διατηρεί την υποστήριξη SMS ως εφεδρικό . Μένει να δούμε αν το RCS και το SMS θα είναι και τα δύο πράσινα ή αν το RCS θα έχει άλλο χρώμα.

Σύνδεσμος με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Μπορούμε φυσικά να αναρωτηθούμε γιατί η Apple αποφάσισε ξαφνικά να υιοθετήσει το RCS στο iPhone, όταν ο Tim Cook είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν είχε προγραμματιστεί. «Αγόρασε στη μητέρα σου ένα iPhone » , είπε ο Τιμ Κουκ . "Δεν ακούω τους χρήστες μας να ζητούν να βάλουμε πολλή ενέργεια σε αυτό σε αυτό το στάδιο ", πρόσθεσε.

Δεν είναι αδύνατο ότι η Apple αποφάσισε τελικά να υιοθετήσει τον διάδοχο του SMS για να ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωρίζοντας ότι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) απαιτεί τη διαλειτουργικότητα των μηνυμάτων . Η Apple επιδιώκει να μην ανοίξει το iMessage σε άλλους και σίγουρα ελπίζει ότι η υποστήριξη RCS θα είναι αρκετή για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.