Η Apple θα πρέπει να προσφέρει το sideloading στο iPhone στην Ευρώπη , δηλαδή τη δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών χωρίς απαραίτητα να περνάτε από το App Store. Είναι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) που το απαιτεί και το iOS 17.2, επί του παρόντος σε έκδοση beta , προετοιμάζει το έδαφος.

Το iOS 17.2 περιλαμβάνει στοιχεία που σχετίζονται με το sideloading

Ενώ ερευνούσε την έκδοση beta του iOS 17.2, το 9to5Mac εντόπισε την παρουσία ενός νέου δημόσιου πλαισίου που ονομάζεται Managed App Distribution. Σε αντίθεση με το όνομα που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι συνδέεται με τη λύση διαχείρισης κινητών συσκευών (MDM) της Apple για τις επιχειρήσεις, εδώ θα ήταν πράγματι θέμα πλευρικής φόρτωσης.

Το πλαίσιο έχει ένα τελικό σημείο επέκτασης δηλωμένο στο σύστημα, που σημαίνει ότι άλλες εφαρμογές μπορούν να δημιουργήσουν επεκτάσεις αυτού του τύπου. Υπάρχει επίσης ένα σύστημα που επιτρέπει στις εφαρμογές να εγκαταστήσουν άλλες εφαρμογές. Αυτό θα είναι χρήσιμο για εναλλακτικά App Stores που θα διανέμουν εφαρμογές.

Το API προσφέρει επίσης ορισμένα στοιχεία ελέγχου για λήψη, εγκατάσταση και ενημέρωση εφαρμογών χωρίς να περάσετε από το Apple App Store. Μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι μια εφαρμογή είναι συμβατή με την έκδοση του iOS που είναι εγκατεστημένη στο iPhone.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι υπάρχει τρόπος να περιοριστεί αυτό το πλαίσιο σε ορισμένες χώρες. Αυτό θα επιβεβαίωνε επομένως την ιδέα ότι η Apple θα περιόριζε την παράπλευρη φόρτωση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στον υπόλοιπο κόσμο. Άλλωστε, το DMA είναι μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτου λεχθέντος, το USB-C είναι επίσης ειδικό για την ΕΕ με τους νέους κανόνες και η Apple το έχει τοποθετήσει σε iPhone 15s παγκοσμίως.

Διαθεσιμότητα έως τον Μάρτιο του 2024

Πότε θα δούμε sideloading στο iPhone; Η Apple έχει προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο του 2024 για να κάνει ό,τι χρειάζεται. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε μια ενημέρωση στο iOS 17 μέχρι τότε . Ταυτόχρονα, η Apple σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για αποφυγή πλαγιοφόρτωσης .

Επισήμως, η Apple λέει ότι η πλευρική φόρτωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους χρήστες, διασφαλίζοντας ότι το App Store της επαληθεύει κάθε εφαρμογή και επομένως περιορίζει το κακόβουλο λογισμικό/ιούς. Πράγματι, η Apple επαληθεύει τις εφαρμογές πριν τις προσφέρει για λήψη. Αυτό δεν θα συμβαίνει απαραίτητα με τα εναλλακτικά App Stores.

Αλλά είναι επίσης καλό να σημειωθεί ότι η Apple δεν θέλει sideloading λόγω της προμήθειας. Η Apple παίρνει προμήθεια 15% ή 30% σε εφαρμογές App Store. Με το sideloading, αυτή η προμήθεια θα αποφευχθεί για τους προγραμματιστές... εκτός αν η Apple καταφέρει να επιβάλει ένα σύστημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.