Στην Apple δεν αρέσει το sideloading στο iPhone

Η διαθεσιμότητα του sideloading είναι μια προσθήκη στο App Store. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει οι χρήστες να μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές όπου θέλουν και όχι μόνο από το κατάστημα της Apple. Με άλλα λόγια, είναι ένα άνοιγμα στον ανταγωνισμό. Επομένως, οι περισσότεροι χρήστες θα πρέπει να παραμείνουν στο App Store γιατί τους είναι υπεραρκετό. Αλλά ο Ivan Krstić δεν συμφωνεί.

Εξηγεί στον Independent ότι αυτή η πρόσθετη επιλογή δεν είναι θετική:

Αυτή είναι μια μεγάλη παρεξήγηση, την οποία έχουμε προσπαθήσει να εξηγήσουμε πολλές φορές. Στην πραγματικότητα, οι εναλλακτικές απαιτήσεις διανομής επιτρέπουν στους ευρωπαίους χρήστες να χρησιμοποιούν λογισμικό – μερικές φορές επαγγελματικό λογισμικό, προσωπικό λογισμικό, κοινωνικό λογισμικό, πράγματα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν – που είναι διαθέσιμα μόνο στην Ευρώπη εκτός του App Store, σε εναλλακτική διανομή.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτοί οι χρήστες δεν έχουν επιλογή να αποκτήσουν αυτό το λογισμικό από έναν μηχανισμό διανομής που εμπιστεύονται. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι οι χρήστες θα διατηρήσουν την επιλογή που έχουν σήμερα να αποκτήσουν όλο το λογισμικό τους από το App Store.

Με άλλα λόγια, ο διαχειριστής της Apple ξεκαθαρίζει ότι οι εφαρμογές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη χρήση ενός App Store τρίτου μέρους που έγινε δυνατή χάρη στην παράπλευρη φόρτωση για τη λήψη της εφαρμογής στο iPhone. Αυτή η ίδια εφαρμογή δεν θα ήταν διαθέσιμη στο App Store.

Ο Ivan Krstić δεν είναι το πρώτο στέλεχος της Apple που αντιτίθεται στο sideloading στο iPhone. Ο Craig Federighi, αντιπρόεδρος υπεύθυνος για iOS και macOS, επέκρινε επίσης την πρακτική. Σύμφωνα με τον ίδιο , το sideloading στο iPhone θα άνοιγε την πόρτα στο κακόβουλο λογισμικό.

Διαθεσιμότητα το 2024

Η Apple έχει προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο του 2024 για να κάνει ό,τι χρειάζεται. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε μια ενημέρωση στο iOS 17 μέχρι τότε . Αλλά πριν από αυτό, η Apple έκανε έκκληση να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο στην Ευρώπη. Η ομάδα θέλει το App Store να παραμείνει ο μόνος τρόπος λήψης εφαρμογών  στο iOS, πιστεύοντας ότι είναι ένα ασφαλές μέρος.