Αύξηση για το AAPL το 2023

Αυτή είναι σίγουρα μια αύξηση μεταξύ του Ιανουαρίου και τέλους του 2023, αλλά η Apple ήταν κάπως απογοητευτική σε σύγκριση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Η μετοχή της Nvidia έχει υπερτριπλασιαστεί, για παράδειγμα. Για την Meta (Facebook, Instagram), ήταν σχεδόν 200% αύξηση. Στην Tesla, η μετοχή υπερδιπλασιάστηκε. Για την Amazon, το κέρδος ήταν 83%. Όσον αφορά την Alphabet (Google) και τη Microsoft, οι αυξήσεις ήταν 59% και 57% αντίστοιχα.

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε την απόδοση της Apple σε σύγκριση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας; Αυτό συνδέεται εν μέρει με την αγορά των smartphone και υπολογιστών, καθώς και με τα οικονομικά αποτελέσματα της Apple. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, οι συνολικές πωλήσεις smartphone ήταν οι χαμηλότερες σε περισσότερο από μια δεκαετία. Επίσης, οι πωλήσεις Mac μειώθηκαν.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά αποτελέσματα της Apple. Το 2023, η Apple γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση εσόδων της τα τελευταία 22 χρόνια, καταγράφοντας τέσσερα τρίμηνα συνεχόμενα πτώσης πωλήσεων. Επιπλέον, ο όμιλος δεν ανανέωσε τα iPad του κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την κυκλοφορία του πρώτου iPad το 2010.

Προσθέτοντας όλα τα στοιχεία μαζί, καταλήγουμε σε αγορές και αναλυτές που είναι λίγο απογοητευμένοι. Τώρα θα δούμε αν το 2024 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την Apple, ειδικά με την κυκλοφορία των ακουστικών Vision Pro. Θα φτάσει πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τιμή 3.499 $  δολαρίων.