Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Apple

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, αντέδρασε στο Reuters . «Το DMA θα ανοίξει τις πόρτες του Διαδικτύου στον ανταγωνισμό, έτσι ώστε οι ψηφιακές αγορές να είναι δίκαιες και ανοιχτές. Η αλλαγή είναι ήδη σε εξέλιξη. Από τις 7 Μαρτίου θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις των εταιρειών, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τρίτων », είπε. Ωστόσο, προειδοποιεί: «Εάν οι λύσεις που προτείνονται δεν είναι επαρκείς, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε αυστηρά μέτρα » .

Η Apple έχει άρει το πέπλο σε πολλές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα App Stores τρίτων θα είναι εξουσιοδοτημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά πολλοί προγραμματιστές επικρίνουν τη λύση της Apple, ιδίως το γεγονός ότι ο κατασκευαστής εξακολουθεί να αποφασίζει να αναλύσει τις εφαρμογές και κυρίως να επιβάλλει τέλη 0,50 € ανά χρήστη ετησίως όσον αφορά τις λήψεις (προσφέρεται το πρώτο εκατομμύριο λήψεις). Από την άλλη, η προμήθεια αυξάνεται στο 10 ή 17% ανάλογα με την περίπτωση, έναντι 15 ή 30% μέχρι τώρα.

Αυτή η ιστορία των 0,50 € για λήψεις προκαλεί πολύ θόρυβο, ειδικά επειδή τιμωρεί σοβαρά τις δωρεάν εφαρμογές. Η Apple προσφέρει μια αποκλειστική αριθμομηχανή στον ιστότοπό της για να κάνει εκτιμήσεις. Έτσι, εάν η εφαρμογή έχει 2 εκατομμύρια λήψεις, ο προγραμματιστής θα πρέπει να πληρώσει 45.290 δολάρια στην Apple!

Ας δούμε λοιπόν πώς θα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις νέες συνθήκες της Apple. Θα περάσει; Ή θα χρειαστεί ο κατασκευαστής να κάνει αλλαγές;  απάντηση σε λίγες εβδομάδες.