Η Margrethe Vestager, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, συνάντησε τον Tim Cook και του ανακοίνωσε ότι η Apple πρέπει να εξουσιοδοτήσει την εγκατάσταση εφαρμογών στο iPhone που δεν προέρχονται απαραίτητα από το App Store. Αυτή η πρακτική είναι γνωστή ως sideloading, ειδικά με την ύπαρξη καταστημάτων εφαρμογών τρίτων.

Το DMA επιβάλλει το sideloading στο iPhone

Όπως ήταν αναμενόμενο , η Margrethe Vestager που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντήσει τα αφεντικά πολλών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας για να μιλήσουν για τον Νόμο Ψηφιακών Αγορών (DMA) που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση με νέους κανόνες. Εκτός από τον Tim Cook (Apple), γνώρισε τον Sundar Pichai (αφεντικό της Alphabet/Google), τον Hock E. Tan (αφεντικό της Broadcom) και τον Jensen Huang (αφεντικό της Nvidia).

Στο X (πρώην Twitter), ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού μοιράζεται δύο σημεία που έθιξε ο Tim Cook:

  • συμμόρφωση με το DMA, για παράδειγμα την υποχρέωση της Apple να επιτρέπει τη διανομή εφαρμογών εκτός του App Store
  • συνεχιζόμενες υποθέσεις ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως στην περίπτωση της Apple Music

Πριν από λίγες ημέρες, η Apple προσπάθησε να παρακάμψει το DMA διαβεβαιώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είχε πέντε App Stores (ένα για iPhone, ένα για iPad, ένα για Mac, ένα για Apple TV και ένα για Apple Watch) και όχι ένα μόνο App Store. Αυτός είναι ένας τρόπος για να διαιρεθεί ο αριθμός των χρηστών και επομένως να μην υπόκεινται στο DMA. Αλλά η ΕΕ δεν έχει ακόμη πει εάν θα αποδεχθεί αυτή την επιλογή. Είναι πιθανό ότι ο Tim Cook θα προσπάθησε να κάνει αυτό το επιχείρημα και κατά τη συνάντησή του με τη Margrethe Vestager.

Όσον αφορά την Apple Music, είναι πιθανό η Margrethe Vestager να αναφέρεται στη συνεχιζόμενη σχέση με το Spotify. Η υπηρεσία ροής πιστεύει ότι η Apple έχει αντιανταγωνιστικές πρακτικές , ιδίως επειδή η εταιρεία απαιτεί από τις εφαρμογές να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της, το οποίο περιλαμβάνει προμήθεια 15 ή 30% ανάλογα με την περίπτωση. Από την άλλη πλευρά, η Apple Music δεν υπόκειται σε αυτήν την προμήθεια.