Η Microsoft ξεπερνά την Apple

Οι μετοχές της Microsoft σημείωσαν άνοδο 1,5%, βοηθώντας την να φτάσει σε χρηματιστηριακή αξία 2,888 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το προβάδισμά της στον αγώνα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης προσέλκυσε επενδυτές. Η Apple υποχώρησε 0,3%, με κεφαλαιοποίηση 2,887 δισ. δολάρια. Είναι η πρώτη φορά από το 2021 που η αποτίμησή του πέφτει κάτω από αυτή της Microsoft.

Η πτώση της Apple ακολουθεί μια σειρά υποβαθμίσεων αξιολόγησης που έχουν τροφοδοτήσει φόβους ότι οι πωλήσεις του iPhone, της μεγαλύτερης αγελάδας μετρητών της, θα παραμείνουν αδύναμες, ιδιαίτερα στην Κίνα, η οποία στοχεύει να είναι μια σημαντική αγορά.

Αντίθετα, η Microsoft απευθύνεται σε πολλούς επενδυτές. Ο ενθουσιασμός τους για το νέο κύμα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του ChatGPT του OpenAI από την κυκλοφορία του στα τέλη του 2022, συνεχίστηκε φέτος, με τη Microsoft έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους της. Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, το οποίο της επιτρέπει να προσφέρει το GPT-4 στους χρήστες της με το Bing ειδικότερα.

Ας δούμε τώρα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση την 1η Φεβρουαρίου, όταν η Apple θα δημοσιεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα που θα αφορούν το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους 2024, που αντιστοιχεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 στο ημερολόγιό μας. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία να δούμε αν οι πωλήσεις iPhone και άλλων προϊόντων μειώνονται, όπως πιστεύουν ορισμένοι αναλυτές. Εάν η Apple καθησυχάσει τους επενδυτές, τότε η εταιρεία θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη θέση στο χρηματιστήριο.