Προμήθεια 27% με εξωτερικές πληρωμές

Μέχρι τώρα, η Apple απαιτούσε από τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της, το οποίο περιλάμβανε προμήθεια 15 ή 30% για κάθε συναλλαγή. Μετά την αλλαγή, οι προγραμματιστές θα μπορούν να τοποθετούν έναν σύνδεσμο στις εφαρμογές τους που θα πηγαίνει σε έναν ιστότοπο, ώστε η διαχείριση της πληρωμής να γίνεται από άλλη υπηρεσία. Αυτό αφορά τους Αμερικανούς προγραμματιστές, η Apple αποφάσισε να μην εφαρμόσει το μέτρο διεθνώς.

Οι προγραμματιστές που θέλουν να προσφέρουν αυτήν την επιλογή θα πρέπει να ζητήσουν ένα δικαίωμα εξωτερικού συνδέσμου αγοράς StoreKit, όπως περιγράφει η Apple στους ενημερωμένους κανόνες για το App Store. Η ιδέα είναι να ενημερώσουμε τους χρήστες ότι είναι δυνατή η πληρωμή μέσω τρίτων. Η Apple προειδοποιεί επίσης ότι οι εφαρμογές που λένε ψέματα για πρακτικές μάρκετινγκ ή εμπλέκονται σε απάτες θα αφαιρεθούν από το App Store.

Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην ιστορία. Aκόμα κι αν η πληρωμή γίνει μέσω πληρωμής τρίτου μέρους, η Apple θα λάβει προμήθεια 27% (ή 12% για εφαρμογές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Μικρών Επιχειρήσεων του App Store ). Αν πρόκειται για συνδρομή, η προμήθεια πέφτει στο 12% μετά τον πρώτο χρόνο. Μέσω του App Store, οι προμήθειες είναι 30% και 15%.

Η προμήθεια θα ισχύει για συναλλαγές που αφορούν ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες που πραγματοποιούνται σε ιστότοπο προγραμματιστή εντός επτά ημερών από τη στιγμή που ένας χρήστης κάνει κλικ σε έναν εξωτερικό σύνδεσμο αγοράς.

Πολλές απαιτήσεις από την Apple

Από την άλλη πλευρά, η Apple απαριθμεί ένα σημαντικό αριθμό απαιτήσεων:

  • Όλοι οι σύνδεσμοι προς εξωτερικές μεθόδους αγοράς πρέπει να χρησιμοποιούν το σύστημα Entitlement Link και οι προγραμματιστές πρέπει να ζητήσουν και να λάβουν έγκριση από την Apple.
  • Οι προγραμματιστές επιτρέπεται να έχουν μόνο έναν απλό σύνδεσμο σε οποιοδήποτε μέρος μιας εφαρμογής. Ο σύνδεσμος μπορεί να βρίσκεται σε μια οθόνη σύνδεσης, στις ρυθμίσεις του χρήστη ή αλλού, αλλά μπορεί να βρίσκεται μόνο σε ένα μέρος. Δεν μπορεί να είναι παρενθετικό, τροπικό ή αναδυόμενο.
  • Ο σύνδεσμος μπορεί να αναφέρει τη συγκεκριμένη τιμή περιεχομένου σε έναν ιστότοπο ή ότι το περιεχόμενο έχει έκπτωση στον ιστότοπο σε σύγκριση με την τιμή του App Store. Επιτρέπονται οι συγκρίσεις.
  • Οι σύνδεσμοι δεν μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας σε μια οθόνη αγοράς εντός εφαρμογής ή στη ροή αγορών εντός εφαρμογής.
  • Οι προγραμματιστές πρέπει να πιστοποιήσουν ότι ο τρίτος πάροχος πληρωμών που χρησιμοποιούν για αγορές εκτός εφαρμογής πληροί τα πρότυπα του κλάδου για την επεξεργασία πληρωμών και θα παρέχει στους χρήστες διαδικασίες διαχείρισης συνδρομών, αιτημάτων για επιστροφές χρημάτων και αμφισβήτησης μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών.
  • Οι εφαρμογές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα συνεργατών βίντεο ή στο Πρόγραμμα συνεργατών ειδήσεων της Apple δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη σύνδεση.
  • Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τον σύνδεσμο εξωτερικής αγοράς StoreKit θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν προαιρετικές αγορές εντός εφαρμογής.
  • Οι σελίδες του App Store δεν μπορούν να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με αγορές από έναν ιστότοπο ή έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο.
  • Οι ψηφιακές αγορές που πωλούνται στον ιστότοπο μιας εφαρμογής μέσω του συνδέσμου δικαιώματος πρέπει να είναι κατάλληλες για χρήση σε αυτήν την εφαρμογή.
  • Ο σύνδεσμος εξωτερικής αγοράς του StoreKit δεν μπορεί να αποθαρρύνει τους χρήστες από το να κάνουν αγορές εντός εφαρμογής ή να μιμηθούν μια αγορά εντός εφαρμογής.
  • Οι σύνδεσμοι πρέπει να ανοίγουν ένα νέο παράθυρο στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης της συσκευής και δεν μπορούν να ανοίξουν μια προβολή Ιστού.
  • Δεν επιτρέπονται ανακατευθύνσεις, ενδιάμεσοι σύνδεσμοι ή παράμετροι παρακολούθησης URL.
  • Οι προγραμματιστές υποχρεούνται να παρέχουν περιοδική λογιστική για τις κατάλληλες αγορές εκτός εφαρμογής και η Apple έχει το δικαίωμα να ελέγχει τη λογιστική των προγραμματιστών για να διασφαλίσει ότι πληρούν τις υποχρεώσεις προμήθειας και να χρεώσει τόκους και αντισταθμιστικές πληρωμές.

Η εναλλακτική στην Ευρώπη

Όλες οι αλλαγές αφορούν μόνο το αμερικανικό App Store. Δεν αλλάζει τίποτα για άλλες περιοχές. Τούτου λεχθέντος, το DMA θα αναγκάσει την Apple να εξουσιοδοτήσει το sideloading (εγκατάσταση εφαρμογών χωρίς να περάσουν από το App Store) στην Ευρώπη. Μπορούμε επομένως να φανταστούμε ότι οι προγραμματιστές θα χρησιμοποιούν επίσης συστήματα πληρωμών τρίτων χωρίς το πράσινο φως από την Apple, γνωρίζοντας ότι οι εφαρμογές τους δεν θα βρίσκονται απαραίτητα στο App Store.