Το τέλος των διαδικτυακών εφαρμογών με iOS 17.4 για την Ευρώπη;

Όπως ανέφερε το Open Web Advocacy , η έκδοση beta του iOS 17.4 εφαρμόζει αλλαγές που πλήττουν σημαντικά τις εφαρμογές Ιστού στην Ευρώπη. Αποτρέπει την εκκίνηση αυτών των εφαρμογών στο δικό τους παράθυρο που καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη, αντί να τις υποβιβάζει στο άνοιγμα στο Safari, μια αλλαγή που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπειρία χρήστη και τη λειτουργικότητά τους. Αυτό το μέτρο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των PWA σε απλές συντομεύσεις ιστότοπου.

Εάν ένας Ευρωπαίος χρήστης ανοίξει ένα PWA, βλέπει το ακόλουθο μήνυμα: «Άνοιγμα [όνομα εφαρμογής ιστού] στο Safari. Το [όνομα εφαρμογής Ιστού] θα ανοίξει στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας από εδώ και στο εξής. Στη συνέχεια, προσφέρονται δύο επιλογές: Άνοιγμα ή Ακύρωση.

Όταν ανοίγει στο Safari, η εφαρμογή Ιστού ανοίγει ως αγαπημένη, χωρίς αποκλειστικό παράθυρο, ειδοποιήσεις ή μακροπρόθεσμη τοπική αποθήκευση. Οι χρήστες έχουν παρατηρήσει προβλήματα με υπάρχουσες εφαρμογές ιστού, όπως απώλεια δεδομένων, καθώς η έκδοση Safari δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε τοπικά δεδομένα, καθώς και ειδοποιήσεις που έχουν διακοπεί.

Ορισμένες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μόνο ως εφαρμογές Ιστού λόγω περιορισμών στο App Store. Αυτά περιλαμβάνουν το Xbox Cloud Gaming και το Nvidia GeForce Now .

Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς η Apple προσπαθεί να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος στοχεύει στην προώθηση του ανταγωνισμού και στη ρύθμιση των πρακτικών των ψηφιακών «gatekeepers». Η απόφαση της Apple να αλλάξει τη λειτουργικότητα των PWA ειδικά στην ΕΕ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προσπάθεια πλοήγησης στο ρυθμιστικό τοπίο που επιβάλλεται από το DMA, αλλά μπορεί η εταιρεία απλώς να θέλει να εμποδίσει τους ευρωπαίους χρήστες να χρησιμοποιούν εφαρμογές ιστού PWA με εναλλακτική απόδοση κινητήρες. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα κίνητρά της.