Η Apple αναζητά έναν τοπικό προμηθευτή παραγωγικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως επειδή η Κίνα απαιτεί τέτοια μοντέλα να εγκρίνονται από τη ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου πριν κυκλοφορήσουν στο κοινό. Από τότε που οι αρχές εφάρμοσαν τον κανόνα τον Αύγουστο, η χώρα έχει εγκρίνει περισσότερα από 40 μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Ernie Bot της Baidu. Κανένα μοντέλο που έχει σχεδιαστεί από ξένους προγραμματιστές δεν έχει ακόμη εγκριθεί και δεν είναι σαφές εάν ξένες εταιρείες έχουν ζητήσει την έγκριση της κυβέρνησης.

Το Gemini, το AI της Google, δεν είναι διαθέσιμο στην Κίνα. Το ChatGPT του OpenAI — με το οποίο η Apple είχε επίσης συζητήσεις για χρήση στο iOS 18 — δεν είναι επίσης προσβάσιμο στις εγκαταστάσεις. Από την πλευρά της, η Samsung χρησιμοποιεί το Gemini σε όλο τον κόσμο για τις λειτουργίες AI των smartphone Galaxy της. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα βασίζεται στον Ernie από την Baidu στην Κίνα. Η Apple φαίνεται να θέλει να κάνει το ίδιο πράγμα με τα iPhone που χρησιμοποιούν iOS 18.

Ως έχει, η Apple δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία για το AI του iOS 18. Οι συζητήσεις με την Google για το Gemini και το Baidu για το Ernie βρίσκονται σε εξέλιξη.