Η Epic Games είχε ανακοινώσει ότι είχε δημιουργήσει έναν λογαριασμό προγραμματιστή με το σουηδικό υποκατάστημά της προκειμένου, ειδικότερα, να δημιουργήσει το Epic Games Store στο iOS ως εναλλακτικό κατάστημα εφαρμογών στο Apple App Store. Το Epic Games Store θα καλωσορίσει φυσικά το Fortnite στο iPhone.

Το πρόβλημα είναι ότι η Apple αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να απαγορεύσει τον λογαριασμό προγραμματιστή της Epic Games Sweden , αιτιολογώντας ότι η συμπεριφορά του Tim Sweeney, του αφεντικού της Epic Games, στο X (πρώην Twitter) δεν ήταν σωστή. Ο κατασκευαστής δεν εκτίμησε τις επιθέσεις του Tim Sweeney στις πρακτικές του. Χθες, ο Thierry Breton, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, κατέστησε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά της Apple δεν ήταν αποδεκτή με το DMA. Και η κατάσταση αλλάζει σήμερα.

Το Epic Games Store θα φτάσει στο iOS

Η Epic Games αναφέρει τώρα :

Η Apple μας είπε και δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναφέρει τον λογαριασμό προγραμματιστή μας. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τους προγραμματιστές: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα για να επιβάλει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) και να ζητήσει από τους φύλακες να λογοδοτήσουν. Προχωράμε όπως έχει προγραμματιστεί για να κυκλοφορήσουμε το Epic Games Store και να επαναφέρουμε το Fortnite στο iOS στην Ευρώπη. Εμπρός !

Ο Tim Sweeney αντέδρασε επίσης :

Το DMA αντιμετώπισε την πρώτη του μεγάλη πρόκληση με την Apple να απαγορεύει στην Epic Games Sweden να ανταγωνίζεται το App Store και το DMA μόλις σημείωσε την πρώτη του μεγάλη νίκη. Μετά από μια γρήγορη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Apple ειδοποίησε την Επιτροπή και την Epic ότι θα υποχωρήσει και θα αποκαταστήσει την πρόσβασή μας στην επιστροφή του Fortnite και στην κυκλοφορία του Epic Games Store στην Ευρώπη βάσει του DMA. Μια μεγάλη νίκη για το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την ελευθερία έκφρασης των προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο. #FreeFortnite!

Και τέλος, υπάρχει η δήλωση της Apple σχετικά με το θέμα:

Μετά από συνομιλίες με την Epic, η εταιρεία δεσμεύεται να ακολουθεί τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών μας για το DMA. Ως αποτέλεσμα, επετράπη στην Epic Sweden να υπογράψει εκ νέου τη συμφωνία προγραμματιστή και έγινε αποδεκτή στο πρόγραμμα προγραμματιστών της Apple.