Με το iOS 17.4 , η Apple συμμορφώθηκε με το DMA… με τον δικό της τρόπο, θα έλεγε κανείς. Επιτρέπονται τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών , αλλά η Apple έχει θεσπίσει πολλούς κανόνες που ενοχλούν τους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να πληρώνουν 0,50 € για κάθε εγκατάσταση ή ενημέρωση εφαρμογής από τους χρήστες, καθώς και να επικυρώνει το App Store τρίτο μέρος από την Apple για εγκατάσταση από τους χρήστες, κι αλλα.

Σήμερα, η Apple ανακοίνωσε ότι μια ενημέρωση iOS θα είναι διαθέσιμη την άνοιξη που θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσφέρουν τις εφαρμογές τους απευθείας στους ιστότοπούς τους για λήψη και εγκατάσταση από χρήστες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από μόνη της, αυτή η συμπεριφορά είναι ήδη πραγματικότητα στο Mac. Οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να διανείμει την εφαρμογή του με αυτόν τον τρόπο, χωρίς κανέναν έλεγχο από την Apple, αμέσως. Αλλά υπάρχει ένα αλλά για το iOS.

Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για την εγκατάσταση εφαρμογών από τον ιστό

Για να ξεκινήσετε, πρέπει να είστε εγγεγραμμένος προγραμματιστής στο πρόγραμμα της Apple (99$/έτος) και να αποδεχτείτε τους νέους όρους του App Store... αν και η εφαρμογή δεν διανέμεται με αυτόν τον τρόπο. Και ποιος λέει ότι οι νέοι όροι σημαίνουν ότι ο προγραμματιστής θα πρέπει να συμφωνήσει να πληρώσει 0,50 ευρώ για κάθε εγκατάσταση ή ενημέρωση εφαρμογής από τους χρήστες.

Επιπλέον, ο προγραμματιστής πρέπει να σέβεται τους κανόνες της Apple σχετικά με τη συμβολαιογραφική επικύρωση και ο ιστότοπος που χρησιμοποιείται για τη λήψη των εφαρμογών πρέπει να προσδιορίζεται στο App Store Connect για να δώσει το πράσινο φως η Apple. Η Apple διευκρινίζει παρεμπιπτόντως ότι οι προγραμματιστές θα έχουν πρόσβαση σε API για τη διανομή των εφαρμογών τους iOS μέσω του Ιστού.

Τελείωσαν οι κανόνες; Όχι, συνεχίζεται. Ο προγραμματιστής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Πρόγραμμα προγραμματιστών Apple ως οργανισμός που έχει συσταθεί, εδρεύει ή είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει επίσης να έχετε τον λογαριασμό σας για τουλάχιστον δύο χρόνια για να μπορείτε να διανέμετε εφαρμογές iOS στον Ιστό. Τέλος, πρέπει να έχει μια εφαρμογή στο App Store που να έχει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ετήσιες πρώτες εγκαταστάσεις σε iOS στην ΕΕ το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

"Η διανομή εφαρμογών απευθείας από έναν ιστότοπο απαιτεί υπευθυνότητα και επίβλεψη της εμπειρίας χρήστη, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας διαχείρισης εφαρμογών και παροχής υποστήριξης πελατών και επιστροφών χρημάτων", η Apple . προειδοποιεί "Η Apple θα εξουσιοδοτήσει τους προγραμματιστές εάν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και δεσμεύονται σε συνεχείς απαιτήσεις για την προστασία των χρηστών . "

Οι μικροί προγραμματιστές έχουν πρόβλημα

Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, αυτό θα μπλοκάρει τους μικρούς προγραμματιστές, καθώς η Apple εξακολουθεί να ζητά 0,50 € για κάθε εγκατάσταση και πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λήψεις για μια εφαρμογή στο App Store. Θα το αφήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περάσει αυτό με το DMA της;

Εκτός από τη διανομή εφαρμογών μέσω του ιστού, η Apple λέει ότι όταν ζητείται από τους χρήστες να ολοκληρώσουν μια συναλλαγή για ψηφιακά αγαθά ή υπηρεσίες σε μια εξωτερική ιστοσελίδα, οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν πώς να σχεδιάσουν προσφορές, εκπτώσεις και περισσότερες προσφορές. Τα πρότυπα σχεδίασης που παρέχονται από την Apple είναι πλέον προαιρετικά.