Οι εφαρμογές Ιστού παραμένουν στο iPhone στην Ευρώπη

Στον ιστότοπό της , η Apple αναφέρει τώρα:

Προηγουμένως, η Apple ανακοίνωσε τα σχέδια για την κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας εφαρμογών ιστού στην αρχική οθόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέρος των προσπαθειών της να συμμορφωθεί με το DMA. Η ανάγκη κατάργησης αυτής της δυνατότητας οφείλεται στα περίπλοκα ζητήματα ασφάλειας και απορρήτου που σχετίζονται με εφαρμογές ιστού που υποστηρίζουν άλλες μηχανές απόδοσης, οι οποίες θα απαιτούσαν την εφαρμογή μιας νέας αρχιτεκτονικής, ενσωμάτωση που δεν υπάρχει επί του παρόντος στο iOS.

Λάβαμε αιτήματα για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη για εφαρμογές Ιστού στην αρχική οθόνη του iOS και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπάρχουσες δυνατότητες εφαρμογών ιστού στην αρχική οθόνη στην ΕΕ. Αυτή η υποστήριξη σημαίνει ότι οι εφαρμογές Ιστού στην Αρχική οθόνη συνεχίζουν να δημιουργούνται απευθείας στο WebKit και στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του και να ευθυγραμμίζονται με το μοντέλο ασφάλειας και απορρήτου των εγγενών εφαρμογών στο iOS.

Οι προγραμματιστές και οι χρήστες που μπορεί να έχουν επηρεαστεί από την κατάργηση εφαρμογών ιστού στην αρχική οθόνη στην έκδοση beta της ΕΕ για iOS μπορούν να αναμένουν την επιστροφή της υπάρχουσας λειτουργικότητας για εφαρμογές ιστού στην αρχική οθόνη με τη διαθεσιμότητα του iOS 17.4 στις αρχές Μαρτίου.

Μια μικρή υπενθύμιση των γεγονότων

Η έκδοση beta του iOS 17.4 εφάρμοσε αλλαγές που έθεσαν τις εφαρμογές Ιστού σε σημαντικό μειονέκτημα στην Ευρώπη. Αποτρέπει την εκκίνηση αυτών των εφαρμογών στο δικό τους παράθυρο που καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη, αντί να τις υποβιβάζει στο άνοιγμα στο Safari, μια αλλαγή που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπειρία χρήστη και τη λειτουργικότητά τους. Αυτό το μέτρο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των PWA σε απλές συντομεύσεις ιστότοπου.

Όταν άνοιγε στο Safari, η εφαρμογή Ιστού άνοιξε ως αγαπημένη, χωρίς αποκλειστικό παράθυρο, ειδοποιήσεις ή μακροπρόθεσμο τοπικό χώρο αποθήκευσης. Οι χρήστες έχουν παρατηρήσει προβλήματα με υπάρχουσες εφαρμογές ιστού, όπως απώλεια δεδομένων, καθώς η έκδοση Safari δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε τοπικά δεδομένα, καθώς και ειδοποιήσεις που έχουν διακοπεί.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με το DMA, η Apple είναι υποχρεωμένη να εξουσιοδοτεί μηχανές απόδοσης τρίτων για προγράμματα περιήγησης Διαδικτύου σε iOS. Μέχρι τώρα, η Apple απαιτούσε από τους Chrome, Firefox και άλλους να χρησιμοποιούν τη μηχανή WebKit της. Αλλά με το iOS 17.4, η Google, η Mozilla και άλλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μηχανή που προτιμούν (κυρίως Blink/Chromium και Gecko). Από την πλευρά της, η Apple είχε δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει την ασφάλεια των εφαρμογών ιστού εάν ο χρήστης χρησιμοποιούσε πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιώντας μηχανή απόδοσης διαφορετική από το WebKit. Αλλά σήμερα, η ομάδα ανακοινώνει ότι οι εφαρμογές Ιστού θα χρησιμοποιούν το WebKit όλη την ώρα.

Προφανώς, δεν είναι αδύνατο η Apple να άλλαξε ξαφνικά γνώμη επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διερευνά αυτό το θέμα . Ο κατασκευαστής μάλλον ήθελε να αποφύγει το πρόστιμο με την κίνηση του αυτη.