Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τη Meta

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Meta εξηγήσεις σχετικά με το σύστημα συνδρομής χωρίς διαφημίσεις που έχει δημιουργηθεί στο Facebook και το Instagram, το οποίο κατηγορείται από ενώσεις για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα.

Ο Μέτα πρέπει να δικαιολογηθεί...

Από τον Νοέμβριο , η Meta έχει προσφέρει στους Ευρωπαίους χρήστες του Facebook και του Instagram την επιλογή μεταξύ του να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του δωρεάν συμφωνώντας να παρέχουν τα προσωπικά τους δεδομένα για στοχευμένους διαφημιστικούς σκοπούς ή πληρώνοντας μια συνδρομή για να μην βλέπουν πλέον διαφημίσεις. Αυτή η φόρμουλα παρουσιάζεται ως τρόπος συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι έχουν ήδη επιφέρει αρκετές καταδίκες και πρόστιμα.

Ωστόσο, οι ενώσεις καταναλωτών υπέβαλαν καταγγελία αυτή την εβδομάδα κατά του νέου συστήματος συνδρομής, καταγγέλλοντας «ένα προπέτασμα καπνού που αποσκοπεί να αποσπάσει την προσοχή των καταναλωτών από την παράνομη επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων» . Ο Μέτα έκρινε αυτές τις κατηγορίες «αβάσιμες» .

Το ευρωπαϊκό στέλεχος ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε αίτημα για πληροφορίες στη Meta για αυτό το θέμα βάσει του νέου Κανονισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA). Σε αυτή την επίσημη επιστολή, η εταιρεία καλείται να «παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έλαβε για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της σχετικά με τις διαφημιστικές πρακτικές του Facebook και του Instagram» .

Ζητούνται επίσης πληροφορίες για συστήματα συστάσεων που επισημαίνουν περιεχόμενο για τους χρήστες των πλατφορμών του, καθώς και για «αξιολογήσεις κινδύνου που συνδέονται με την εισαγωγή αυτής της επιλογής συνδρομής» .

Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε βαριές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση αποδεδειγμένων και παρατεταμένων παραβάσεων των κανονισμών. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν το 6% του παγκόσμιου τζίρου των εμπλεκόμενων ομίλων.

Η Επιτροπή έχει ήδη στείλει αρκετά αιτήματα για πληροφορίες στη Meta για διάφορα θέματα, όπως η δημοσίευση τρομοκρατικού περιεχομένου, η παραπληροφόρηση στο πλαίσιο προεκλογικών εκστρατειών και η προστασία των ανηλίκων. Διευκρίνισε σήμερα ότι το αίτημά της για πληροφορίες αφορούσε και πάλι κάποια από αυτά τα θέματα.


Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !