Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τους νέους κανόνες της Apple με το App Store που εξουσιοδοτεί τους προγραμματιστές εφαρμογών ροής μουσικής να τοποθετούν συνδέσμους στους ιστότοπούς τους, ώστε οι χρήστες να μπορούν να εγγραφούν χωρίς να περάσουν από την Apple.

Έτσι, το Spotify, το Deezer και άλλοι μπορούν να βάλουν έναν σύνδεσμο στις εφαρμογές τους, ο οποίος συνδέεται με τους ιστότοπούς τους. Αυτός ο σύνδεσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εγγραφεί ένας χρήστης σε μία από τις προσφορές. Η Apple ανέκαθεν απαγόρευε αυτή την πρακτική, αλλά τα σχέδια αλλάζουν, τουλάχιστον στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εφαρμογές μουσικής μπορούν επίσης να προσκαλούν τους χρήστες να δώσουν τη διεύθυνση email τους για να λάβουν έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο της πλατφόρμας προκειμένου να αγοράσουν ψηφιακό μουσικό περιεχόμενο ή υπηρεσίες. Οι σύνδεσμοι που οδηγούν σε ψηφιακές αγορές, ωστόσο, έχουν ως αποτέλεσμα μια προμήθεια 27% που πηγαίνει στις τσέπες της Apple, συμπεριλαμβανομένων των επόμενων συνδρομών που ανανεώνονται αυτόματα.

Αυτό το ακριβές σημείο θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Στην πραγματικότητα, η Apple εξακολουθεί να θέλει να λάβει προμήθεια 27%, παρόλο που όλα περνούν από τον ιστότοπο μιας υπηρεσίας ροής. Αν γινόταν μέσω του App Store, η προμήθεια θα ήταν 30%.

«Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε εάν η Apple έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής », δήλωσε στο Reuters . «Γενικά, εάν η Επιτροπή υποψιάζεται ότι μια απόφαση που έχει εκδοθεί δεν γίνεται σεβαστή, αποστέλλει στην ενδιαφερόμενη εταιρεία δήλωση ενστάσεων », πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές της με τη ροή μουσικής. Αυτό ακολουθεί μια καταγγελία από το Spotify το 2019 .