Το ιαπωνικό κοινοβούλιο συζητά επί του παρόντος ένα νομοσχέδιο πολύ παρόμοιο με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που θα ανάγκαζε την Apple να ανοίξει το App Store της σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων. Αρχικά προτάθηκε το 2023, ο νόμος είναι πλέον επίσημα υπό αναθεώρηση και σύμφωνα με τους The Japan Times, λογικά θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο στοχεύει ουσιαστικά στην αύξηση του ανταγωνισμού και στη μείωση των τιμών των εφαρμογών, με την ιαπωνική κυβέρνηση να θεωρεί ότι η Apple και η Google σχηματίζουν ένα μονοπώλιο που επιβάλλει υψηλές χρεώσεις στους προγραμματιστές, κάτι που τελικά επηρεάζει τους καταναλωτές. Προηγούμενες αναφορές αναφέρουν ότι, εάν περάσει ο νόμος, η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιες εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν με αυτόν, με την Apple και την Google φυσικά να είναι οι βασικές που επηρεάζονται. Οι ιαπωνικές εταιρείες γενικά θα γλιτώσουν από τον νέο νόμο, αλλά είναι αλήθεια ότι οι τελευταίες δεν βαραίνουν πραγματικά την αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Η τρέχουσα συνεδρίαση της Βουλής λήγει στις 23 Ιουνίου 2024. Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Βουλή των Συμβούλων, ο νόμος θα εκδοθεί χωρίς να χρειαστεί να περάσει από το στάδιο της προεδρικής ή αυτοκρατορικής υπογραφής. Ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ κάποια στιγμή το 2025. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο προέρχεται από έλεγχο ανταγωνισμού στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας που διενεργήθηκε από το Συμβούλιο Ανταγωνισμού Ψηφιακής Αγοράς (μία από τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές ).