Η Apple έχει παράσχει μερικές λεπτομέρειες για το σφάλμα iOS 17.5 που προκάλεσε την επανεμφάνιση των διαγραμμένων φωτογραφιών σε iPhone και iPad . Το πρόβλημα διορθώθηκε με το iOS 17.5.1, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο .

Αρκετοί χρήστες είδαν παλιές φωτογραφίες να επανεμφανίζονται προς έκπληξή τους μετά την εγκατάσταση του iOS 17.5. Μερικές φωτογραφίες ήταν από το 2010, κάτι που ήταν κάτι παραπάνω από έκπληξη.

Με τις σημειώσεις για το iOS 17.5.1, η Apple δήλωσε: «Αυτή η ενημέρωση παρέχει σημαντικές επιδιορθώσεις και διορθώνει ένα σπάνιο ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει την επανεμφάνιση κατεστραμμένων φωτογραφιών στη βάση δεδομένων στη Βιβλιοθήκη φωτογραφιών, ακόμα κι αν είχαν διαγραφεί .

Δεν υπάρχει σύνδεση με το iCloud για τις φωτογραφίες

Σήμερα, η εταιρεία λέει στο 9to5Mac ότι δεν έχει καμία σχέση με το συγχρονισμό φωτογραφιών iCloud. Αυτά τα αρχεία βρίσκονταν μόνο στην ίδια τη συσκευή. Ωστόσο, τα αρχεία ενδέχεται να έχουν παραμείνει σε όλες τις συσκευές κατά την επαναφορά από αντίγραφο ασφαλείας, τη μεταφορά από συσκευή σε συσκευή ή την επαναφορά από ένα αντίγραφο ασφαλείας iCloud χωρίς τη χρήση φωτογραφιών iCloud.

Με άλλα λόγια, όταν μια φωτογραφία διαγράφεται στη βιβλιοθήκη, στην πραγματικότητα διαγράφεται στο λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, λόγω του τρόπου λειτουργίας της αποθήκευσης NAND, η μνήμη που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της φωτογραφίας επισημαίνεται ως διαθέσιμη και δεν διαγράφεται αμέσως. Ένα σφάλμα προκάλεσε τη διατήρηση ορισμένων αρχείων λόγω καταστροφής της βάσης δεδομένων. Επειδή το σφάλμα παρουσιάστηκε εκτός της Βιβλιοθήκης φωτογραφιών, τα διαγραμμένα αρχεία δεν έφευγαν ποτέ από τη συσκευή, εκτός εάν η συσκευή μεταφέρθηκε ή δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας.

Με το iOS 17.5, αυτά τα αρχεία έχουν αποκατασταθεί από την κατεστραμμένη κατάσταση και έχουν επανεμφανιστεί στην εφαρμογή Φωτογραφίες. Η Apple διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός, αλλά δεν προσδιορίζει τον αριθμό των χρηστών που επηρεάζονται.

Από την άλλη πλευρά, η Apple καθορίζει ότι μια συσκευή που έχει γίνει σωστά επαναφορά (Ρυθμίσεις > Γενικά > Μεταφορά ή επαναφορά iPhone > Διαγραφή περιεχομένου και ρυθμίσεων) θα δει τη διαγραφή της κατεστραμμένης βάσης δεδομένων. Επομένως, η εταιρεία αρνείται όσα είπε ένας χρήστης του Διαδικτύου στο Reddit σχετικά με την πώληση μιας συσκευής σε έναν φίλο.

Τέλος, οι διαγραμμένες φωτογραφίες που εμφανίστηκαν ξανά με το iOS 17.5 εξακολουθούν να υπάρχουν μόλις εγκαταστήσετε το iOS 17.5.1. Επομένως, πρέπει να τα διαγράψετε μόνοι σας στην εφαρμογή Φωτογραφίες. Αλλά η ενημέρωση διορθώνει το κατεστραμμένο σφάλμα της βάσης δεδομένων, ώστε να μην επανέλθουν στο μέλλον.